Lokalne vesti

Međunarodni dan pismenosti obeležen u OŠ “Moša Pijade“ u Žagubici

U Osnovnoj školi “Moša Pijade“ u Žagubici, protekle nedelje obeležen je Međunarodni dan pismenosti, a nastavnica Srpskog jezika Tamara Marić, govorila je o važnosti i značaju ovog dana u vreme moderne pismenosti.

Unesko je 17. novembra 1965. godine, proglasio 8. septembar Međunarodnim danom pismenosti. Ovaj praznik prvi put je obeležen 1966. godine, a njegov cilj je da se istakne važnost pismenosti pojedinca, zajednice i društva.

„Svi govore koliko je važno da se pravilno i pravopisno izražavamo u svakodnevnom govoru tokom našeg govora i takođe svi govore da je važno da negujemo našu jezičku kulturu i naš sam jezik. Međutim u današnje vreme zbog nove informatičke pismenosti, naš narod, kao i učenici sve manjevode računa o svom svakodnevnom govoru i o pravopisnim greškama. Naš zadatak, zadatak nastavnika, je da stalno učenike uputimo na adekvatno literaturu, da bi svoje jezičke nedoumice razrešili i da sve ono što im je nejasno, mi kao nastavnici budemo tu i pružimo im neko rešenje. Informatička pismenost ima i svoje prednosti i svoje nedostatke. Jedna od prednosti je baš taj brz i lak način komuniciranja, dok je glavni nedostatak to što se gubi naš jezik, gubi se naše pismo, kao i ćirilica. Potrebno je da se mi kao nastavnici prilagodimo savremenim tehnologijama i da učenicima  stalno pružamo mogućnost da uz pomoć interneta, ili već uz pomoć društvenih mreža, nezaborave naš jezik, naše pismo i da vode računa o pravopisu i o gramatici. Zato je važno da decu usmerimo  da čitaju što više, jer će na taj način sačuvati svoje pismo  i samim tim će negovati i ćirilicu kao naše pismo“, istakla je Tamara Marić, nastavnik Srpskog jezika.

Svake godine, na ovaj dan pominju se poražavajući podaci koji pokazuju da knjige ne mogu da se izbore sa računarima i pametnim telefonima, a to se dalje odražava na vokabular mladih i na njihovo poznavanje književnosti, istorije i kulture naše zemlje. Na globalnom nivou na Međunarodni dan pismenosti UNESКO svake godine podseća međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja dece i odraslih.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend