Lokalne vesti

Međunarodni skup vaspitača

Balkanski savez udruženja vaspitača (Balkanski savez udruženja/udruge vaspitača/odgajatelja / Balkans Alliance of Preschool Teacher's Associations) u saradnji sa PU „Naša radost" Smederevo, u okviru višednevnih programa posvećenih predškolskom obrazovanju i vaspitanju, organizovao je u našem Centru okrugli sto ,,Programi u predškolskom vaspitanju i obrazovanju" sa ciljem razmene stručnih iskustava vaspitača balkanskih zemalja.Skup međunarodnog karaktera održan je u Regionalnom centru Smederevo, a gosti naše ustanove i našeg grada bili su vaspitači iz Srbije, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore, kao i direktori svih predškolskih ustanova iz Podunavskog okruga.

U ime PU „Naša radost“ prisutne vaspitače pozdravila je direktorka Mirjana Ćosić koja je sa ponosom istakla da je Smederevo domaćin ovog međunarodnog skupa koji je od relevantnog značaja za razvoj predškolskog obrazovanja i vaspitanja.

Miša Ivković, pomoćnik gradonačelnice za obrazovanje, pozdravio je goste u ime dr Jasne Avramović, gradonačelnice Smedereva i lokalne samouprave, rekavši u kolikoj meri naš grad ulaže značajna sredstva u razvoj predškolskog obrazovanja i vaspitanja, ne samo kada je reč o otvaranju ili obnavljanju resursa vrtića, nego i kada je reč o kvalitetu usluga.

Poželevši uspešan rad na okruglom stolu i kvalitetne diskusije i prezentacije, Miljana Kravić, v. d. direktora RC Smederevo, istakla je da su vaspitači osobe koje brinu o deci tokom njihovog boravka u predškolskoj ustanovi, ali i osobe koje decu neguju, obrazuju i usmeravaju na pravi put od početka života. Prema rečima Miljane Kravić složena i odgovorna funkcija vaspitača određena je osobinama vaspitača, njegovim sposobnostima i znanjem i upravo zato su ovakvi susreti, na kojima se razmenjuju iskustva iz prakse, važni za uspešno delovanje vaspitača i poboljšanje kvaliteta rada na korist naših mališana u savremenom dobu koje pred nas postavlja nove izazove.

Vaspitače Balkana pozdravio je i Alija Lapo, predsednik Skupštine Balkanskog saveza udruženja vaspitača, Ljiljana Todorović, predsednik Skupštine Saveza udruženja vaspitača Srbije, i Slobodanka Radosavljević, predsednik Upravnog odbora Saveza udruženja vaspitača Srbije i predsednik Upravnog odbora Balkanskog saveza udruženja vaspitača, koja je sa radošću i ponosom zaključila da je Smederevo dobar domaćin ovog značajnog skupa, kao i da su vaspitači oni na kojima se temelji budućnost generacija.

Okrugli sto predstavljao je završnicu susreta vaspitača Balkana u Smederevu koji su prethodnih dana imali priliku da se u objektima PU „Naša radost“ upoznaju sa metodama i inovacijama u radu naše ustanove, ali i da smederevskim vaspitačima prenesu svoja dragocena iskustva. U daljem toku rada na okruglom stolu, nakon prezentacije PU „Naša radost“, govorilo se o vrednosnim dimenzijama programa predškolskog obrazovanja i vaspitanja, polazištima u osnovama programa kojima se omogućava integrisana briga za dete i porodicu u kontekstu društvenog okruženja i o kompetentnosti vaspitača za primenu Programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Velikim skupom međunarodnog karaktera i razmenom iskustava unapređena je u ogromnoj meri saradnja vaspitača Srbije i zemalja u okruženju, a prema rečima gostiju nakon završene diksusije, svi su poneli divne utiske iz Regionalnog centra i Smedereva.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend