Lokalne vesti

Minimalac raste najmanje tri hiljade dinara

Minimalna cena rada za 2020. godinu biće povećana najmanje deset odsto. Tako bar prognozira Siniša Mali, ministar finansija, a kao argumente za to navodi aktuelne ekonomske, socijalne i političke parametre u zemlji.

Na osnovu ekonomskih, a to su očekivani porast BDP-a do kraja godine, oko 3,5 odsto i inflacije 1,5 odsto, minimalna zarada bi odmah mogla da se poveća od pet do šest procenata. Ipak, Mali dodaje da treba uzeti u obzir i socijalnu i političku komponentu, tako da bi na osnovu svega, minimalac za narednu godinu mogao da bude povećan bar još toliko. To bi, faktički, značilo da oko 350.000 ljudi, koliko ih trenutno u Srbiji zarađuju oko 27.300 dinara, jer je toliki iznos minimalca za 176 časova rada u mesecu, u 2020. godini može da očekuje povećanje minimalne cene rada oko deset odsto ili, u prevodu, oko 3.000 dinara.

– Neće, dakle, biti jednocifrenog rasta kako predlažu poslodavci. Biće više kako sindikati i radnici misle da treba da bude, a to znači da će biti dvocifreno povećanje minimalne cene rada. U poslednjih sedam meseci ionako imamo budžetski suficit od 48,5 milijardi dinara. Šta bismo s tim novcem? Naravno, idemo na povećanje plata, penzija, minimalca, a investiraćemo dalje i u infrastrukturu – precizira Mali.

Za 10. septembar zakazana je nova sednica Socijalno-ekonomskog saveta (SES) kada se, kako dodaje ministar, očekuje i konačni dogovor o novom iznosu minimalca. Paralelno s tim, radiće se i na rasterećenju privrede, a Mali je najavio dalje smanjenje opterećenja na zarade. – To smo uradili prošle godine, a uradićemo i ove. Pre dve godine, opterećenje na zarade je bilo 63 odsto, sada je 62 procenta, pa ukoliko potvrdimo naše obaveze s MMF-om 2020. godine biće već 61 odsto – rekao je Mali i podsetio da je Srbija prošle godine bila prva u svetu po stranim direktnim investicijama i da je za četiri godine otvoreno više od 200 novih preduzeća i fabrika u kojima je zaposleno 60.000 ljudi.

Da bi minimalna cena rada trebalo da se poveća u realnim okvirima, potvrdio je i ministar za rad Zoran Đorđević. Na skupu u Savezu samostalnih sindikata Srbije podsetio je da je prošle godine 6.500 ljudi otišlo iz Srbije, a za prvih šest meseci ove godine još 3.000.

– Problem ekonomskih migracija je prisutan svugde u svetu. Imamo primer Češke, čiji građani imaju znatno veće plate od nas, ali i dalje odlaze iz zemlje – navodi Đorđević.

Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, rekao je da je za prethodne tri godine rast minimalne zarade iznosio 28,6 odsto, odnosno oko devet procenata svake godine. Iako je taj rast bio zadovoljavajući, visina minimalca ostala je i dalje relativno niska, dodao je on, a minimalnu zaradu manju od nas imaju samo u Albaniji i Bugarskoj. Od 2008. do 2018. u Srbiji je ona nominalno porasla u iznosu od 100 evra, za razliku od, recimo, Luksemburga koji je minimalac za isti period podigao za 500 evra, otkrio je Orbović.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend