Lokalne vesti

Može samo da se nagađa o uzroku neprijatnih mirisa?

Zvanično nije utvrđeno šta je izazvalo neprijatne mirise koje su građani osetili u Požarevcu u danima pred Ljubičevske konjičke igre. Gradonačelnik kaže da nema zvaničnih potvrda, niti da izveštaji koje je lokalna uprava u Požarevcu dobila ukazuju na uzrok njihove pojave.

Gradonačelnik Bane Spasović ocenio je da su nagađanja na društvenim mrežama u Požarevcu o izvoru mirisa u jednom trenutku dobile razmere određene vrste epidemije, da on ne može da tvrdi da se nešto nije dogodilo, ali da sve provere i izveštaji koje je grad dobio od službi i drugih institucija nisu dali odgovor na pitanje šta je uzrok.

On je podsetio da ni Zavod za javno zdravlje u Požarevcu nije detektovao supstance u vazduhu koje ispuštaju neprijatne mirise.

Tačnije, u odgovoru zavoda na pitanje Boom 93 bilo je navedeno da nijedan od parametara koji ova ustanova određuje u Požarevcu ne ispušta neprijatan miris koji se osećao u vazduhu.

Građani sa kojima smo razgovarali su miris najčešće upoređivali sa stajskim đubrivom. Po pojavi mirisa, Vodovod u Požarevcu je kanalizacionu mrežu dezinfikovao velikim količinama zeolita što je izazvalo isprenja na određenim tačkama. Međutim, taj miris je prema opisima više ljudi sa kojima smo razgovarali bio je drugačiji od vonja koji se prethodno pojavio.

Spasović kaže da je i on nedelju dana pred „igre“ osetio neugodne mirise, pa čak i video dim u vazduhu na području mesne zajednice Bulevar.

„Pomislio sam i da se radi o sagorevanju na deponijama u susednim opštinama, ali ni tu nisam dobio potvrdu“, naveo je on.

Inače, građani u Požarevcu nisu jedini koji su imali ovaj problem. Iako su se slične pojave sporadično dešavale i ranije u našem gradu, novinski izveštaji pokazuju da su se građani Beograda godinama unazad u više navrata žalili na mirise u vazduhu koje su najčešće opisivali kao stajsko đubrivo. Postoji i jedno obrazloženje koje je služba Beokom servis pružila Beograđanima 2016.godine, a to je da su uzrok neprijatnih mirisa povećan vodostaj reka, promena vazdušnog pritiska i visoka temperatura.

Ipak, niko sa visokom pouzdanošću nije mogao da pruži odgovor šta se zapravo dešavalo u tim danima.

Karakteristično za Požarevac u periodu kada su se građani žalili bile su visoke temperature koje su usledile nakon manjih padavina. To je u kombinaciji sa niskim pritiskom moglo da izazove intenzivnija  isparenja Ipak, gradonačelnik u svojoj izjavi kaže da u upravi ne mogu da tvrde da su određene atmosferske prilike izazvale ove pojave.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend