Lokalne vesti

Multimedijalni performans “Otkrivanje Milene- Novi fragmenti”u galeriji Milene Pavlović Barili

U Galeriji Milene Pavlović Barili u Požarevcu je izveden performans na kome je predstavljen portret Barbare Malori iz 1942.godine.

U muzičko-scenskom performansu nastupio je Miodrag Kovačević koji je sa svojom grupom The Invisibles izveo svoju autorske  numere bazirane na Mileninoj poeziji.

Umetička dela Milene Pavlović Barili predstavljaju veliku inspiraciju mnogim istraživačima i poštovaocima njenog magičnog sveta. Među njima se nalazi i Požarevljanin Miodrag Kovačević, umetnik i filolog, koji već godinama po Srbiji i inostranstvu promoviše njenu umetnost. Polje njegovog interesovanja i istraživanja nije bazirano samo na Mileninom umetničkom dostignuću, već je okrenuto i ka njenom ličnom i kulturološkom značaju.  Inspirisan time, Kovačević kroz muziku, performanse i instalacije oživljava Mileninu poeziju i na taj način joj daje nova značenja, tumačenja, uzdižući je tako na kompleksiniji nivo i u jednu novu umetničku formu.

Performans, koji je Kovačević izveo koristeći se i određenim vizuelno-značenjskim simbolima iz Mileninog ličnog i umetničkog sveta je interaktivan. To znači da je publika imala priliku da učestvuje u procesu stvaranja dela, kao i da kontoliše i određuje dalji tok samog izvođenja. Pored Miodraga Kovačevića učestvovali su i Tijana Višković, Kostadin Dimitrijević i Ljubomir Brščić.

Takođe, na izložbi je prikazano Milenino delo  iz američkog perioda (1939-1945), koje je Kovačeviću poslala sama Barbara Malori, čiji je portret Milena naslikala 1942.godine. Ono je do nedavno bilo dostupno publici samo posredstvom crno-bele fotografije.

Međutim, publika u Požarevcu je imala priliku da je vidi u punom koloritu.  Iako je reč o reprodukciji, slika je odličnog kvaliteta i apsolutno može biti korišćena u svrhe predstavljanja opusa ove velike umetnice, ravnopravno sa originalnim delima koje su u kolekcijama Galerije Milene Pavlović Barili i drugih institucija.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend