Lokalne vesti

Muzika i film spojeni u „Femuf“

Od 14. do 19. jula, na letnjoj sceni Centra za kulturu Požarevac, održaće se Festival muzičkog filma - Femuf“.

Iako će se održati tek treći put, prema rečima selektora Gorana Jovanovića,”Femuf” već sada ima određeno mesto na mapi letnjih filmskih festivala u Srbiji.

„Karakterično za „Femuf“ je što program obuhvata ostvarenja istaknutih reditelja, kao i filmove koji su vezani za muziku, uz koncertna dešavanja“, kazao je za Boom 93 Goran Jovanović.

Prema njegovim rečima, ideja festivala da se spoje filmska i muzička umetnost kroz brojne naslove, što biografske o poznatim muzičarima, ali dokumentarce i rokumentarce.

Program ovogodišnjeg „Femuf-a“ je opravdao želju ljudi koji prate pomenutu oblast, da ima što više zanimljivih i novih naslova.

U ponedeljak, 14. jula, sa početkom u 21 sat, festival otvara američki dokumentarni film „Grad zvuka“, producenta i reditelja, poznatog muzičara Dejva Grola. Film je premijerno prikazan prošle godine na „Sandens“ festivalu, a u centru pažnje je muzički studio u kojem su snimali poznati muzičari, kao što su Nirvana, Kiuss, Red Hot Chili Peppers, Fleetvood Mac, Neil Ioung, Rick Springfield, Tom Petti i Slipknot.

Drugog dana „Femuf-a“, posetiocima letnje scene pruža se prilika da pogledaju ostvarenje iz 1972. godine, „Dama peva bluz“, o legendarnoj bluz pevačici Bili Holidej, koju je maestralno odglumila Dajana Ros. Film je na programu od 21 sat.

Sreda, 16. jula, rezervisana je za francuski igrani film „Serž Gensbur“, koji je prati život pevača i glumca Serža Gensbura, od 1940. godine i odrastanja u okupiranom Parizu, do njegove smrti 1991. godine. Projekcija filma je zakazana za 21 sat na letnjoj sceni.

U četvrtak 17. jula biće prikazan američki dokumentarni film „Slotera Nika za predsednika“, sa početkom od 20 i 30, dok će nakon toga nastupiti grupa „Ateist rep“.

U petak, 18. jula, sa početkom u 20 i 30, Požarevaljani će moći da pogledaju domaći dokumentarni film „Mica i okolne priče“ o životu pevačice Milice Ostojić, poznatije po nadimku Mica trofrtaljka. Osim pevačke karijere, Milica je glumila u većini filmova Srđana Dragojevića.

Iste večeri, publika će uživati u još jednom domaćem ostvarenju, „Zduhač“. Glavni junaci su srednjoškolci koji provode nezaboravan raspust pun avantura, na putu ka velikom rok festivalu. Producent (Marko Živić) i reditelj (Nikola Kojo) snimaju reklame u ekstremnim situacijama sa Marijom (Jelisaveta Orašanin ) i Sindi (Katarina Ilić). A „Zduhač“ (Nikola Pejaković), postaje saputnik junaka filma Uroša (Vujadin Milošević) i Nenada (Zlatan Vidović) „osveženih“ sokom od kleke. Zamena identiteta, sa novom rep zvezdom G Spot Tornadom (Srđan Todorović) dovodi do novog urnebesnog zapleta.

Poslednje večeri festivala, 19. jula, na programu je američki igrani film „Uzimanje Vudstoka“, ostvarenje iz 2009. godine. Film prati pripremu čuvenog festivala, kao i sve detalje iza scene.

Sve projekcije u okviru „Femuf-a“ na letnoj sceni Centra za kulturu Požarevac, su besplatne. 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend