Lokalne vesti

Na listama čekanja u Požarevcu manje pacijenata u odnosu na prošlu godinu

Lista čekanja u Opštoj bolnici u Požarevcu u odnosu na prošlu godinu smanjena je za oko 10 odsto, ali i dalje se na njoj nalazi oko 620 pacijenata koji čekaju neku od operacija. I dalje su najduže liste čekanja za ugradnju kuka i kolena.

Poređenja radi, prošle godine u ovom periodu na listama čekanja u bolnici je bilo 700 pacijenata.

Iako je svaka od šest lista u odnosu na prošlu godinu smanjena, na operaciju kolena i dalje čeka najviše pacijenata, njih 339, operaciju kolena čeka 222 osobe, dok najmanje pacijenata čeka na operaciju katarakte ukupno 38.

Najduže se i dalje čeka na operaciju kolena, pa tako ima pacijenata koji na ovu operaciju čekaju i po dve godine, a najmanje na operaciju katarakte, oko šest meseci.

Ako vam u ovom trenutku ortoped zakaže operaciju veštačkog kolena, bićete na operacionom stolu tek u maju 2021. godine. Umesto vas danas će u bolnicu biti primljena osoba kojoj je ta intervencija zakazana u oktobru 2017. godine.

U želji da uvedu red u redosled bolesnika koji čekaju operaciju koja znači kvalitet života, a ponekad i sam život, zdravstvene vlasti su početkom prošle godine donele odluku da se u bolnice uvede novi softver, liste čekanja pročešljaju i utvrdi gde postoje problemi.Prve analize su pokazale da su se neki pacijenti prijavljivali u više bolnica, neki su u međuvremenu preminuli, a neki već bili operisani. Na taj način sa lista je izbrisano oko 15 odsto upisanih pacijenata. 

U Ministarstvu zdravlja objašnjavaju da oni u saradnji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje sprovode sve mere kako bi se liste čekanja na lekarske intervencije redukovale i hvale se podatkom da su te liste u proteklom periodu skraćene za 20 odsto, da se ažuriraju svaki dan i da su apsolutno transparentne i dostupne javnosti na sajtu zdravstvenih ustanova I sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Po Zakonu o pravima pacijenata, koji je donesen 2013. godine, pacijent može da se obrati zaštitniku prava osiguranika, koji je službenik RFZO i savetniku za prava pacijenata, ako mu usluga nije na vreme pružena. Međutim, praksa pokazuje da se pacijenti obično žale savetniku ako u domu zdravlja čekaju nekoliko sati na pregled i eventualno kada specijalistički pregled zastari duže od 30 dana, mada praksa pokazuje da mnogi pacijenti I ne znaju da imaju ova prava.

U Srbiji na listama čekanja trenutno na neku od operacija čeka 66.573 pacijenata.

 

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend