Lokalne vesti

Na pumpama biogorivo samo iz uvoza

Od 1. januara 2021. godine počinje primena Uredbe o udelu biogoriva na tržištu, tako da bi na pumpama u Srbiji trebalo da počne prodaja benzina sa dodatim bioetanolom, ili evrodizela sa dodatim biodizelom. Reč je o gorivu koje vozači već uveliko toče u zemljama Evropske unije.

Mada će i benzin i dizel nositi dosadašnje nazive, tada bi trebalo da budu uvedene i dodatne oznaka na pumpama, koje će ukazivati na procenat biogoriva koje je namešano u odgovarajući derivat nafte.

Kad je reč o gorivu, vozače najviše interesuje koliko će ono koštati i da li će proizvođači i uvoznici derivata nafte troškove ove nove obaveze preneti na kupce.

– Vlada će voditi računa da ne dođe do povećanja cena goriva, što predviđa i uredba u kojoj piše da će se „prilikom određivanja obavezujućeg udela voditi računa o ekonomskim mogućnostima”. Prvobitni obavezujući udeli biogoriva biće veoma simbolični, s obzirom na to da ovaj sistem do sada nije postojao kod nas – kaže u razgovoru za „Politiku” prof. Miloš Banjac, pomoćnik ministra energetike.

S druge strane, Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže da će naftne kompanije svakako morati da uzmu u obzir rast troškova zbog uvođenja obaveze namešavanja biogoriva, tako da se na rast cena ova novina neće odraziti samo ako država uvede meru kojom će kompenzovati obavezu uvođenja ove daleko skuplje komponente.

Podatak o udelu od 10 odsto zelene energije, koji Srbija ima obavezu da uvede kad je reč o saobraćaju, odnosi se na sve obnovljive izvore, ne samo na biogoriva, kaže Banjac. Obavezni udeo biogoriva koji će proizvođači i uvoznici derivata nafte morati da iznesu na tržište propisaće se najkasnije do oktobra sledeće godine za period od naredne tri godine, uzimajući u obzir ekonomske mogućnosti i planiranu dinamiku povećanja udela biogoriva.

Iako je jedan od ciljeva uvođenja biogoriva na pumpe da se smanji zavisnost od uvoza goriva, nelogično je da se uredba donosi, a da pritom u našoj zemlji ne postoji domaća proizvodnja biogoriva, što znači da će ono ipak morati da se uvozi. Postavlja se pitanje mora li Srbija po svaku cenu da prati i ispunjava evropske energetske propise, a da za to ne postoji ni minimum uslova.

Mićović kaže da za sada u Srbiji imamo jednu licenciranu kompaniju za proizvodnju biogoriva, dok licencu za namešavanje biogoriva imaju dve, što svakako nije dovoljno da se podmire domaće potrebe, pa će se zbog toga, ali i radi ekonomičnosti poslovanja, delom uvoziti gorivo sa već namešanom biokomponentom. U pojedinim zemljama EU proizvodnja zadovoljava potrebe, ali većina zemalja deo biogoriva uvozi. Ne očekuje da bi ovde moglo doći do unosnog šverca biokomponenti – kakav je slučaj bio 2013. godine, kada se masovno zloupotrebljavao biodizel na koji se tada nije naplaćivala akciza – zbog toga što je biodizel i do dva puta skuplji od dizela dobijenog iz nafte, kao i zbog činjenice da se na biodizel odmah pri uvozu plaća akciza, pa nema prostora za malverzacije.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend