Lokalne vesti

Nacionalni dan bez duvanskog dima

Pod sloganom „Dobar izbor, zdrava Srbija“ Zavod za javno zdravlje Požarevac, zajedno sa Domovima zdravlja na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga, obeležava 31. Januar - Nacionalni dan bez duvanskog dima.

Ove godine je Nacionalni dan bez duvanskog dima posvećen poštovanju Zakona o zašiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, čija je primena počela 11. novembra 2010. godine, kaže Dr Cvija Stojanović iz ZZJZJ Požarevac.

Cilj promocije jeste da sve institucije na teritoriji našeg grada i opština u oba okruga poštuju ovak zakon i da obezbede prostor, životni i radni, bez duvanskog dima. U skladu sa tim očekujemo da se u narednom periodu smanji broj obolevanja i umiranja od onih bolesti koje su direktno povezane sa duvanskim dimom, a to su bolesti srca i krvih sudova, tj. kardio-vaskularna oboljenja, zatim maligne bolesti i opstruktivne bolesti pluća, kaže dr Cvija Stojanovic.

ZZJZ Požarevac je ovaj dan posebno obeležio u okviru Akcije za zdravlje koja je prošle subote održana u Ekološkom domu na Čačalici, predavanjem o štetnosti pušenja i podelom nalepnica koje treba da budu istaknute u svim radnim prostorijama i kojima se podseća na zabranu pušenja.

Inače, istraživanje zdravlja stanovnika koje je 2006. godine sprovelo Ministarstvo zdravlja pokazalo je da svakodnevno ili povremeno puši 33,6 odsto odraslih stanovnika, odnosno 38,1 odsto muškaraca i 29,9 odsto žena. U odnosu na istraživanje iz 2000. godine, učestalost pušenja smanjena je za 6,9 odsto, i to 9,8 odsto kod muškaraca i 3,8 odsto kod žena.

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend