Lokalne vesti

Nagli pad temperature – šok za telo

Posle maksimalnih temperature od 36 do 39 stepeni u Požarevcu će danas biti oblačno sa kišom uz osetan pad temperature, što može da izazove probleme hroničnim bolesnicima.

Službi Hitne pomoći u Požarevcu najviše se javljaju osobe sa hroničnim srčanim bolestima, kaže dr Gordana Mijailović iz Hitne pomoći. Ona dodaje da su to najčešće osobe koje boluju od reumatskih bolesti, astme i bronhita, metereopate i osobe sa psihičkim smetnjama.

Razlike u temeperaturi škode organizmu

Još veća opasnost po zdravlje od letnjih vrućina su nagle promene u temperaturi, bilo vremenske ili ih veštački izazivamo preteranim rashladjivanjem zatvorenih prostora i stvaranjem temperaturnih razlika i do 20 stepeni. Izlazak na znatno višu temperaturu dovodi do naglog širenja krvnih sudova, pada pritiska, ali i mogućeg gubitka svesti i ozbiljnih zdravstvenih problema.

Nagle oscilacije u temperaturi posebno su opasne za starije ljude i hronične bolesnike. Za njih ulazak sa visoke spoljnje temperature u veoma rashlađen prostor, što izaziva naglo skupljanje krvnih sudova, može biti fatalan.

Lekari upozoravaju i da se proteklih nedelja znatno uvećao i broj pacijenata koji u bolnice stižu iz fitnes centara. Vežbanje bez stručnog nadzora i neprilagođeno vremenskim prilikama neretko vodi u infarkt a mnogi ne poštuju ni osnovne savete o očuvanju zdravlja na visokim temperaturama.

Na letnjim vrućinama i neka pića treba izbegavati

–  kafa i alkoholni napici, zato što oni u svom dugoročnom efektu šalju signal našem organizmu da njemu tečnost ne treba i on se od tog viška tečnosti onda oslobađa, mi tu našu dragocenu tečnost sada jos više u stvari gubimo,“

–  sokovi od ceđenog voća i povrća, mlečni napici odlična su užina u ovakvim danima.

Ipak, voda je najvažnija i pijte je i kada niste žedni.. A kada osetite zamor ili pad koncentracije, opet pijte vodu, jer lekari kažu da je i to signal prikrivene žeđi.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend