Lokalne vesti

“Nasilje i mi – ka društvu bez nasilja”

Promocija knjige dr Zorice Mršević "Nasilje i mi - ka društvu bez nasilja" biće održana večeras od 19 časova u sali Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu.

Dr Zorica Mršević je srpska profesorka, pravnica i aktivistkinja za ljudska prava, posebno poznata po svom akademskom radu i doprinosu u oblasti ženskih ljudskih prava i feminizma, kako na lokalnom tako i na međunarodnom nivou. Autorka je više od 20 knjiga i oko 300 istraživanja i tekstova na temu rodne ravnopravnosti, fenomenologije nasilja, ljudskih prava marginalizovanih grupa odnosno iz oblasti prava.

Osim autorke, na promociji će govoriti Anka Gogić Mitić, advokat i nekadašnja upravnica Kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu, Maja Bjeloš, istraživačica u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku, autorka nekoliko tekstova na temu evropske bezbednosti, nacionalne bezbednosne politike i rodne ravnopravnosti u sektoru bezbednosti i Dragoslava Barzut, kritičarka, novinarka, blogerka i pesnikinja.

Temi nasilja autorka prilazi na dosledno holistički način, potvrđujući teoretskim argumentima i realnim primerima povezanost uzročnosti nasilja, kao i da je nasilje u jednoj sferi „u dosluhu“ sa nasiljem u drugoj.

Važno je napomenti i da autorka izlaže u Opštem delu faze nastajanja nasilja čime se ukazuje na dinamiku nastanka nasilnih činova koji nikako nisu nepredvidljivi, iznenadni događaji, jer im prethodi raširena i tolerisana netolerancija i diskriminacija, koji dovode do uspostavljanja društveno konfliktnog ambijenta, iz koga se rađa govor mržnje i zločin iz mržnje. Važno je i što autorka skreće pažnju na delovanje suprotnog pravca faznog razvitka.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend