Lokalne vesti

Nastava po evropskim standardima

U Ekonomskoj školi u Požarevcu ove godine školovanje će završiti prva generacija komercijalista. Ovaj smer je specifičan po tome što se tokom nastave simulira stvaran proces rada u privredi.

U školi postoje četiri virtuelna preduzeća u kojima su nastavnici direktori, a učenici zaposleni sa tačno određenom pozicijom u firmi. Zahvaljujući ovakvoj vrsti prakse, učenici su mnogo pripremljeniji za tržište rada i dalje napredovanje, pokazuju iskustva evropskih zemalja.

Starešina IV razreda Vesna Životić kaže smatra da su na ovaj način učenici zaista osposobljeni za poziv sa stručnim i praktičnim znanjem.

Ono što ga razlikuje u odnosu na klasične je to što se deca u prvom i drugom razredu pripremaju za rad u virtuelnom preduzeću. U trećem razredu imaju jedan dan u nedelji kada simuliraju stvarne procese rada u privredi. Osnivaju preduzeće, registruju ga, nabavljaju, kupuju, knjiže i evidentiraju. U trećoj godini se bave unutrašnjom trgovinom, a u četvrtoj spoljnom. Maksimalan broj učenika koji čine grupu je 12, a sva odeljenja imaju 24 učenika najviše. Svaka grupa ima svoje preduzeće i profesora koji ga vodi. Naša preduzeća se bave prodajom igračaka.

Životić ističe da u Nemačkoj, čiji je model primenjen u oglednoj nastavi, država podržava takav način rada, a privreda se aktivno uključuje i omogućava zaposlenje najboljima. To je ono što Srbiji nedostaje, navodi ona.

Imali smo sreću da smo prošle godine posetili našu partnersku školu u Nemačkoj. Ponosni smo jer ono što mi radimo nije ništa lošije od njihovog rada. Medjutim, oni imaju prednost da njihova drzava podržava takav način rada, da se privreda aktivno uključuje, a  školuju se  kadrovi koji su potrebni. Privreda istovremeno finansira praktičnu nastavu i omogućava im zaposlenje na kraju školovanja. To je ona karika koja nam, nažalost, nedostaje.

Smer komercijalista je kao ogledni uveden kao 2007.godine kada se škola uključila u program reforme srednjeg stručnog obrazovanja koji se od 2002.godine sprovodi u saradnji sa Nemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend