Lokalne vesti

Nastavak istraživanja u jednom od najvažnijih pograničnih gradova Vizantijskog carstva

Istraživanje srednjovekovnog grada Braničevo počelo je 2007. godine, a do sada je istražen lokalitet mali grad. Prema rečima arheologa Dragane Spasić Đurić, gruba faza na čišćenju i pripremi terena je završena i od ponedejlka se kreće sa pravim arheološkim radovima koji će trajati do 30. avgusta, a možda i duže.

Srednjovekovni grad Braničevo se nalazi na prostoru rimskog grada Viminacijum kod reke Mlave. Dve utvrđene strukture urbanog gradskog jezgra, malog i velikog grada nalaze se na prostoru naselja Stari Kostolac. Veliki grad koje se nalazi na prostoru današnje „Todićeve crkve“ predstavljao je prirodni fortifikacioni sistem koji je kontrolisao prolaz Dunavom, koji je sa severa bio branjen Dunavcem, a sa istoka Mlavom.

Od 2007. do 2018. godine sistematski se istražuje lokalitet mali grad i do sada je istražena površina blizu 600 m2. Najznačajnije okriće je arheoloških istraživanja je otrkiće velikog monumetalnog objekta koji je stradao u požaru. 

„Ovo je 12 godina kako Narodni muzej Požarevac nastavlja arheološka istraživanja srednjevekovnog Braničeva, na lokalitetu Mali grad-Todića crkva u selu Kostolcu. Radovi se nastavljaju na istraživanju objekta koji je otkriven prošle godine, a radi se o spaljenom objektu, što je vrlo slično nalazu koji smo imali 2008.  kada je otkriven monumentalni, takođe izgoreli objekat, stradao u požaru velikih dimezija. Na osnovu blizine ova dva objekta pretpostavljam kao arheolog koji je sve vreme na terenu da postoji funkcionalna i hronološka veza između ta dva objekta“, kaže Spasić Đurić.

Ona ističe da je prvi objekat za koji je pretpostavljeno da je rezidencijalni zbog otkrića velikog broja luksuznih i retkih nalaza, datovan u vreme Manojla I Komnina, odnosno od sredine XII do 80-tih godina XII veka. Za drugi objekat koji je otkriven prošle godine, s obzirom da je do sada urađena analiza male površine, može reći da takođe potiče iz perioda Manojla ili Jovana II Komnina i da je takođe izgoreo u velikom požaru. Na njemu će se raditi istraživanja narednih dana.

„Takođe, radićemo i  u drugoj zoni gde se prema dosadašnjim nalazima radi o metalurškoj zoni. Prošle godine je otkrivena peć, koju ćemo ove godine završiti i čekaju nas analize metalne šljake koje ima u izuzetnim količinama, a naši preliminarni rezultati iz prethodne godine potvrđuju da se zaista radi o primarnoj metalurgiji gvožđa, a moguće i obojenih metala. To je prva baza za sve dalje nalaze iz te zone i ja lično očekujem nalaze koji bi to potvrdili“naglasila je Dragana Spasić Đurić.

Prema njenim rečima na malom i velikom gradu nalazila se utvrđena urbana struktura i one su zapravo bile sedišta Braničevske elite, najvišeg društveno-ekonomsko-političkog i vojnog sloja stanovništva. Ona je naglasila da je za vreme Vasilija Drugog 1019 godine, Braničevo postalo i episkopsko sedište. Pod upravom Braničevske episkopije nalazio se čitav niz gradova sa obe strane Morave i duž Dunava.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend