Lokalne vesti

Nastavak modernizacije Kostolca

Ugovor sa kineskom Eksim bankom za drugu fazu modernizacije "Termoelektrane i kopova Kostolac" trebalo bi da bude potpisan tokom ove godine.

Preostali planirani projekti iz prve faze biće završeni do kraja 2014. godine.

Na pragu smo finalizacije druge faze, za koju očekujemo podršku NR Kine, imajući u vidu da su nam rokovi kratki. Srpska strana je nadomak potpisivanja protokola o prihvatanju “osnovnog” dizajna, rekao je direktor TE-KO Kostolac Dragan Jovanović.

On je, prema pisanju časopisa “kWh”, rekao da bi tokom ove godine trebalo da bude potpisan ugovor o zaduživanju kod EKSIM banke, a dalji teret pregovora biće na tehničkim timovima da usaglase tehničke detalje.

Srpska i kineska delegacija definisala je nekoliko prioriteta u nastavku realizacije tog projekta, najpre, da se napravi novi vremenski plan projekta zbog dinamike vezane za povlačenja sredstava iz kredita, kao i da se ispoštuje zakonitost postupka, posebno u oblasti zaštite na radu.

Prioritet je takođe da se završi glavni projekat.

Prvi deo kreditnog aranžmana za TE-KO Kostolac sa Kinom već se realizuje, finansijska sredstva su odobrena, a revitalizacija bloka “B2“ u Termoelektrani “Kostolac B“ je završena u decembru prošle godine.

Preostali planirani projekti iz prve faze – revitalizacija bloka “B1“, izgradnja sistema za odsumporavanje, kao i izgradnja dela infrastrukture – luke i pruge, biće realizovani do kraja 2014. godine.

Ukupan paket aranžman za modernizaciju Kostolca vredan je nešto više od milijardu dolara i realizuje se iz kineskog kredita, a u drugoj fazi je predviđena izagradnja nove termoelektrane u Kostolcu i proširenje kopa Drmno.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend