Lokalne vesti

Nastavlja se istraživanje o Q epidemiji

Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravlje Požarevac zajedno sa Vetrinarskom službom nastavila je istraživanja o epidemiji Kju groznice od koje se zarazilo 12 osoba u Smederevu.

Na osnovu laboratorijskih nalaza, ima pokazatelja da će još kod 8 osoba biti dokazano prisustvo zaraze.

Prema rezultatima dosadašnjeg istraživanja koje ZZJZ ima, najverovatniji uzročnik zaraze krije se u gazdinstvu srednje škole “Despot Đurađ“ u Smederevu u kojoj su učenici obavljali praksu.

Ovaj virus se prenosi sa životinje na ljude, objasnila je dr Zorica Mitić koja je bila i uključena u istraživanje.

Mitić je istakla da nema razloga za strah kod građana. Kju groznica se povremeno javlja u Srbiji, a češće je ima u Vojvodini.

U Braničevskom okrugu poslednjih godina nije zabeležen nijedan slučaj Q groznice.

Kao prvi simpotomi kod obolelih, javljajju se malaksalost i bolovi u zglobovima. Najbitnije je da se na vreme osoba prekontroliše kako ne bi došlo do daljih zdravstvenih komplikacija.  

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend