Lokalne vesti

Nastavljen štrajk – časovi skraćeni

Većina škola u Srbiji ne radi ili su časovi skraćeni na 30 minuta. Ministarstvo obrazovanja, međutim, tvrdi drugačije, odnosno da većina radi.

Unija sindikata prosvetnih radnika koja je naveći sindikat u Požarevcu u petak je donela odluku da se časovi skrate na 30 minuta. U većini škola u Požarevcu danas se zvono za kraj časa oglašavalo nakon pola sata. Izuzetak su škole u kojima većinu čine profesori koji ne štrajkuju i gde se kraj nastave oglašavao nakon 45 minuta, kaže predsednik unije sindikata u Požarevu Miloš Mijatović. Svi profesori u štrajku ograničili su svoje časove na 30 minuta, dodao je on.

Sindikati koji su u štrajku su "ogorčeni i iritirani" izjavom premijera Cvetkovića da, tražeći veće plate i ulaganje u obrazovanje, ruše ekonomsku stabilnost države.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji rekao je da je premijer Srbije "svojom izjavom dodatno podstakao prosvetare da istraju u štrajku".

Predsednik Samostalnog sindkata obrazovanja Branislav Pavlović kazao je da očekuje da premijer Cvetković formira svoj pregvarački tim i da počnu intenzivnije pregovore.

Ministar prosvete Žarko Obradović pozvao je sve prosvetne radnike da prekinu štrajk i da se što pre uspostavi nesmetani proces obrazovanja. Ministarstvo je u saopštenju navelo da su Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete spremni za nastavak razgovora sa predstavnicima sindikata i da će prosvetni radnici dobiti povećanje plata u skladu sa planiranim povećanjem plata u javnom sektoru.

Kako se navodi, Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete izašli bi u susret zahtevima sindikata da u budžetu Republike Srbije ima sredstava.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend