Lokalne vesti

Nastavnica iz Požarevca među najboljim na prostoru bivše Jugoslavije

Svojim nastavnim i vannastavnim aktivnostima, entuzijazmom, motivacijom i stvaranjem pozitivnog okruženja za rad, nastavnica francuskog jezika Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Požarevcu – Vojka Milovanović, ispunila je potrebne kriterijume kao kandidat u izboru za najboljeg nastavnika na teritoriji bivše Jugoslavije.

Na regionalnoj konferenciji „Svet obrazovanja briše granice“ koja nosi moto „Jedna knjiga, jedna olovka, jedno dijete i jedan nastavnik mogu da promijene svijet“, koja je održana u Beogradu od 31. oktobra do 2. novembra 2019. godine, na kojoj učestvuju najbolji nastavnici iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske, dodeljena je titula za najboljeg nastavnika bivše Jugoslavije nastavnici Vojki Milovanović .

Nesebičnu pomoć koju je dobila od svojih učenika, njihove vannastavne aktivnosti i međunarodnim projektima na kojima su učestvovali, vidi kao jedan od elemenata koji su joj pomogli da osvoji ovu titulu.

– Ova nagrada i te kako prija, ali je to samo još jedan podsticaj i izazov za dalji rad, jer vrlo je teško biti i uspešan roditelj i uspešan nastavnik. Nije samo cilj raditi sa decom koja su odlična, koja postižu  neke izuzetne rezultate, već raditi sa svima. Svako od njih ima svoje vrednosti i svoje vrline.

Kada je u pitanju pristup učenicima na časovima francuskog jezika, Milovanovićeva se poziva na Rusoa koji je rekao „probudite u detetu želju za učenjem i svaka metoda biće dobra. Prema tome ne postoji jedna metoda, već kombinacija različitih pristupa. Nastavnica Milovanović teži na svojim časovima da učenici nemaju strah od nje, da se prijatno osećaju, da budu motivisani u učenju i ponosni na naučeno.

Neki od kriterijuma bila je saradnja sa kolegama na međupredmetnoj kompentenciji, saradnička nastava, držali su ogledne časove – pre svega radionice.

Asocijacija pomaže u umrežavanju najboljih nastavnika sa prostora bivše Jugoslavije, u cilju razmene ideja i resursa u sferi obrazovanja i vaspitanja.

Napominje da je zamerka svih nastavnika koji su se okupili na konferenciji, veliki broj dece u odeljenjima, da je sadržaj školskog programa prenatrpan, nekada zastareli i kao takvi neprimereni za savremene generacije. Dodala je i problem udžbenika koji su siromašni sadržajem, te su često i prevaziđeni.

U intervjuu za Boom 93 Milovanovićeva je dodala da je sa svojim učenicama – Anom Đurović i Nevenom Miljković, dobila zahvalnicu na 17. Bijenalu „U svetlost Milene“ za izuzetnu saradnju i doprinos, zbog promocije dela Milene Pavlović Barili u međunarodnom časopisu Semantis iz Belgije.

U tom časopisu predstavili su, na specifičan način, Milenino delo u digitalnom svetu.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend