Lokalne vesti

Ne dozvolite da vas obmanjuju s „lažnim snegom“

Ukoliko zaista težimo napretku kao društvo, pojedine medije u Srbiji trebalo bi konačno zabraniti zbog obmanjivanja i zaglupljivanja građana. Ovaj put radi se o novoj teoriji zavere, lažnom snegu koji je prijavljen širom SAD-a. Čak je i redakcija Boom 93 dobila video o navodnom lažnom snegu u Velikom Gradištu. Ono što bi trebalo da znate je da obična grudva PRAVOG snega zaista tako reaguje u dodiru sa plamenom.

Sneg dobije crnu boju zbog nečistoća iz butana i nepotpunog sagorevanja plina, ne zbog toga što „sintetički sneg gori”.  Probajte isto da uradite.

Što se tiče mirisa „plastike“, da li ste se igrali s upaljačima kao mali i duže vreme ga držali upaljenim?

To što se sneg „ne topi“, lako je objašnjivo. Ovih dana u Srbiji je padao suv sneg. Košava ga je danima raznosila po Stigu, Pomoravlju i južnom Banatu. Sneg se topi, ali vodu koja bi trebalo da kaplje upija suv sneg. Tako se pretvara u vlažan sneg, a u suštini reaguje kao sunđer. Trebalo bi da znate da se svež sneg sastoji od 95 odsto vazduha.

„Mnogi se pitaju da li je ovo dokaz da je reč o geoinženjeringu koji se vrši nad našom atmosferom“, piše  jedna beogradska dnevna novina i dodaje da „ima onih koji smatraju da je to novi produkt HAARP, navodnog tajnog oružja američke vlade.

Vrhunac je da se tekst završava rečenicom da je „u celoj priči strašna činjenica da je pre nekoliko nedelja u snegu širom SAD otkrivena i radijacija“.

 

Video: Navodni lažni sneg u Velikom Gradištu 

Stručnjaci su nekoliko dana nakon pojavljivanja video snimaka i prijava građana objasnili da se u slučaju „lažnog snega“ radi o prirodnom procesu koji se naziva sublimacija. Ipak, malo ko je obratio pažnju.

Lažne priče se brzo šire, a što je teorija gluplja doći će do više ljudi. Mediji uglavnom neće proveravati. Isti slučaj je sa „dokazima“ da je „heliocentrični model Sunčevog sistema pogrešan“ (link), kao i čuvenih kvadratića u boji na tubama „koje označavaju količinu prirodnih sastojaka u proizvodu“ (link).

Kako da ne! (Link tube) (link sistem).

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend