Lokalne vesti

Ne očekuju se veći problemi zbog porasta vodostaja

Vrh poplavnog talasa na Dunavu kod Kostolca očekuje se nakon 15.juna kažu u gradskom štabu za vanredne situacije. Ne očekuje se da će visok vodostaj uzrokovati veće probleme, ali su nadležni u pripravnosti.

Nivo Dunava kod Kostolca trenutno nije u režimu redovnih mera odbrane od poplava. Zbog delovanja  “Đerdapa” je prethodnih dana bio u opadanju, a trenutno stagnira.

Problemi za sela uz Mlavu se pojavljuju onog trenutka kada Dunav zbog visokog vodostaja ne može da primi vodu Mlave koju vraća nazad u korito.  Stari Kostolac koji je ranijih godina bio na udaru poplava većim delom je zaštićen novoizgrađenim nasipom. Međutim, postoji deo od oko 20 metara na kojem nasip još nije završen.

Prognoze su da većih problema ne bi trebalo da bude, ali su oprema i mehanizacija je pripremljena ukoliko bude bilo potrebe za reagovanjem, kaže zamenik komandanta štaba za vanredne situacije Slađan Stević.

Sa porastom nivoa reka doći će i do podizanja podzemnih voda. U naseljima u blizini Dunava i Mlave  domaćinstva zbog toga nisu ugrožena, već samo neke poljoprivredne površine, kaže Stević.   

Poplavni talas koji stiže iz Mađarske biće viši nego što je očekivano, ali ne bi trebalo da ugrozi naselja i gradove u branjenom delu priobalja.

Nadležni kažu da ne treba očekivati ništa goru situaciju od one koju smo već imali ovog proleća.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend