Lokalne vesti

Nedelja zdravlja usta i zuba

U toku je nedelja zdravlja usta i zuba koju obeležava i Zavod za javno zdravlje u Požarevcu. Većina ne građana u Srbiji ne vodi računa o higijeni zuba.

Prema dosadašnjoj praksi građani pomoć traže od svojih stomatologa kada problem već nastupi.  Doktorka Cvija Stojanović iz Zavoda za javno zdravlje poručuje da je za oralnu higijenu preventiva najbolji lek. Ona kaže da preventive mora da bude u najranijem dobu kao  i da je  porazno što trudnice nemaju naviku da odlaze na preglede i već tada spreče pojavu karijesa svog deteta.

“To nije praksa nažalost kod nas da trudnice odlaze kod stomatologa da dobiju preporuku da koriste fluor. To je i te kako važno za prevenciju zubnog karijesa i kod nje i kod buduće bebe. Dakle, još pre rođenja treba da se započne sa prevencijom zubnog karijesa“.

Prema zakonu o zdravstvenom osiguranju sva deca od rođenja pa do navršene 26.godine imaju pravo na lečenje i  prevenciju bolesti usta i zuba odlaskom na preglede.

Stojanovićeva ističe da prema podacima iz 2006. kojima građani Srbije nedovoljno vode računa o zdravlju svojih zuba. Čak 40.7%  njih pere redovno zube. Među mladima nešto više od 50% održava oralnu higijenu. Nepravilna ishrana, alkohol, pušenje ali i socioeknomski uslovi su faktori rizika bolesti usta i zuba.

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend