Lokalne vesti

Nema novca za kredite

Subvencionisani krediti za energetsku efikasnost bili su kratkog daha. Banke su počele da primaju zahteve poslednjeg dana maja, da bi već od ovog ponedeljka bili privremeno obustavljeni zbog toga što je potrošen novac iz budžeta.

Zlatko Branković, direktor u Folksbanci u Požarevcu kaže da je vladalo veliko interesovanje za ovom vrstom subvencionisanih kredita, pre svega zbog niske kamatne stope u dinarima.

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja saopštilo je da je privremeno obustavljno subvencionisanje kredita za unapređenje energetske efikasnosti i kupovinu stanova jer je potrošen novac opredeljen za te namene u republičkom budžetu za 2012. godinu.

Najavljeno je da će subvensionisanje tih kredita biti nastavljeno posle formiranja nove vlade, odnosno usvajanja rebalansa budžeta. Za tu namenu  u budžetu je bilo predviđeno 300 miliona dinara.

Poznato je  da je odobravanje kredita građanima za energetsku efikasnost počelo je krajem maja, a ugovor je potpisan sa 12 banaka. Do sada je u Srbiji odobreno više od 3.000 kredita i to najčešće za spoljnu izolaciju i zamenu spoljne stolarije.

Od milijardu dinara dinara odobrenih za unapređenje energetske efikasnosti u objektima javne namene, realizovano je 92 projekta.

Najviše tih kredita odobreno je za objekte obrazovnih ustanova, 51 projekat, devet predškolskih ustanova, devet zdravstvenih ustanova, sedam objekata kulture, jedna sportska i jedna ustanova socijalne zaštite.

Prema izveštaju Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita o sprovođenju Uredbe o merama podrške građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje u 2012. godini, od ukupno 1.146 primljenih zahteva za subvencionisane kredite, odobreno je 1.061, a realizovano 373 kredita.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend