Lokalne vesti

Nemamo projekte za atletske staze

Atletičari i rekreativci u Požarevcu prinuđeni su da vežbaju na hipodromu, u zatvorenim salama i drugim alternativnim lokacijama koje ne ispunjavaju osnovne uslove za bavljenje atletikom. U bliskoj budućnosti nema naznaka da će stanje po ovom pitanju promeniti.

Prvi atletski stadion u Srbiji izgrađen je pre 7 godina u Sremskoj Mitrovici. Predsednik Srbije je letos otvorio još jedan na Košutnjaku. Novi Pazar koji ima najzapaženije rezultate i rasadnik je uspešnih atletičara nema atletski stadion. Prvu zatvorenu atletsku dvoranu Srbija je počela da gradi 2012. na Vojnoj akademiji u Beogradu.

Nekoliko gradova u Srbiji prethodnih godina obnovilo je ili izgradilo savremene atletske staze. Među njima nema Požarevca čije su staze zarasle u travu, poput one na stadionu Železničara. Atletičari i rekreativci, kada vreme to dozvoljava uglavnom se okupljaju i vežbaju na hipodromu u uslovima koji su daleko od zadovoljavajućih.

Požarevac je godinama unazad imao rezultate za respekt u atletici, posebno u juniorskoj konkurenciji. Malo ljudi zna da grad, recimo, ima jednog državnog rekordera u skoku u vis u mlađim kategorijama.

Na društvenim mrežama nedavno se pojavila tvrdnja da Atletski savez Srbije nudi mogućnost gradovima u Srbiji da apliciraju za izgradnju atletskih staza. Navodno, 10 gradova sa spremnim projektima bi od Atletskog saveza dobilo staze sa podlogom od tartana, vredne 300.000 evra.

Takođe, tvrdilo se da u Požarevac ima projekat za stazu koja bi navodno trebalo da se nalazi uz sam hipodrom, ali da ne postoji politička volja da se aplicira za sredstva.

Kako nam je rečeno u gradskoj upravi, projekat za atletski stadion ili atletsku stazu ne postoji, čak ni idejni. Sa mogućnošću da apliciraju za izgradnju staze preko saveza ili ministarstva nisu upoznati.    

Iz više izvora u Sportskom savezu Požarevca saznali smo da je postojala inicijativa da se pristupi izradi projekta atletske staze i da se čak govorilo o tome da postoji donator koji bi obezbedio sredstva. Međutim, kako nam je rekao predsednik Sportskog saveza Slobodan Jović, nema govora o tome da bi u ovom trenutku Atletski savez ili Ministarstvo sporta mogli da pruže bilo kakvu finansijsku podršku za takvu investiciju. Sve bi to morao da finansira grad, a sredstva za sport su ove budžetske godine umanjena su za trećinu, rekao je on i dodao da za tako nešto ne postoje realne mogućnosti.

U Atletskom savezu Srbije i Ministarstvu omladine i sporta rečeno nam je da nisu upoznati sa konkretnom mogućnošću da gradovi apliciraju za izgradnju tartan staza.

Kako nezvanično saznajemo, na osnovu opredeljenih sredstava u o budžetu, bilo kakva značajnija  ulaganja u atletiku ove godine nije realno očekivati.

U Novom Pazaru su krajem decembra očekivali da će na inicijativu prvog potpredsednika vlade dobiti podršku za atletski stadion, ali to se nije dogodilo.

Prema Stretegiji za razvoj sporta u Požarevcu koja je usvojena 2011.godine, navodi se da je potrebno na viši nivo podići bazične sportove, među kojima je i atletika za koju ne treba mnogo ulaganja. U strategiji koja je istekla na početku 2014.godine piše da Požarevac ima uslova za izgradnju atletskih staza, kao i da je neophodno opremanje i izgradnja novih objekata za bazične sportove.

Jedan od ciljeva ove strategije bio je da se stvore uslovi za sistemsko planiranje, izgradnju i adaptaciju sportskih objekata, kao i njihovo finansiranje.  Među planiranim aktivnostima u dvogodišnjem periodu bilo je definisanje prioriteta u adaptaciji, kao i priprema plana izgradnje sportskih objekata u narednom petogodišnjem periodu. 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend