Lokalne vesti

Nerealizovani projekti vredni oko pola milijarde dinara

Gradsko veće u Požarevcu usvojilo je danas predlog programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine i uputilo ga na usvajanje skupštini. Procena je da postoji 500 miliona dinara sredstava za projekte iz 2009. i 2010.godini koji nisu realizovani.

Ukupna sredstva fonda za investicije u 2011.godini iznose oko 570 miliona dinara.

Medju značajnijim projektima koji bi trebalo da se finansiraju iz Fonda za zaštitu životne sredine su izgradnja kišnog kolektora u ulici Knez Milošev venac koji je ključan za dalje širenje mreže, kao i fekalna kanalizacija u Dunavskoj ulici sa tri crpne stanice.

U Kostolcu bi iz fonda trebalo da se finansira toplifikacija sela Petka.

Požarevac je prošle godine raspolagao sa oko 826 miliona u fondu, a predsednik Komisije za određivanje namene sredstava Žarko Pivac kaže da su sredstva ove godine umanjena zbog izmena zakona i da lokalne samouprave umesto 60, dobijaju 40 odsto od ukupno prikupljenih sredstava na ime zagadjivanja životne sredine.

Pivac kaže i da postoji oko 500 miliona dinara neiskorišćenih sredstava za projekte koji su odobreni 2009. i 2010.godine.

„Smatram da smo uspeli da realizujemo gotovo u potpunosti projekte iz 2007. i 2008. godine, kao i veći deo iz 2009. Prema mojim saznanjima, u ovom trenutku postoji oko 500 miliona dinara nerealizovanih sredstava, a uglavnom se radi o projektima iz prošle i ove godine.

 Razlog zbog čega ti projekti nisu realizovani jesu dozvole koje nisu dobijene. On ističe da je to značajan problem i da će komisija na čijem je čelu insistirati kod javnih preduzeća na pribavlajnju svih potrebnih dozvola za projekte koji se finansiraju.

„Naša preduzeća moraju da imaju lokacijske i građevinske dozvole da bi odmah po odobrenju sredstava mogla da krenu u realizaciju. Nažalost, postoje veliki problemi da se te dozvole dobiju. Ono što je faktičko stanje i što piše u zemljišnim knjigama potpuno je drugačije".

Prema planu, naredne godine Toplifikacija će moći da računa na oko 118 miliona, Direkcija za izgradnju na 99, Vodovod na 80, a Komunalne službe na 79 miliona dinara iz fonda za investicije.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend