Lokalne vesti

NIS akcionarima isplaćuje 6,5 milijardi dinara dividende

Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila je danas da će akcionarima isplatiti dividendu u ukupnom iznosu od 6,51 dinara, što je 25 odsto neto dobiti kompanije iz 2018. godine.

Gradjanima Srbije, koji poseduju akcije NIS-a, biće isplaćeno 33,97 dinara po akciji, što je iznos koji se dobije kada se od bruto vrednosti dividende po akciji (39,97 dinara) odbije porez od 15 odsto, koji je NIS dužan da obračuna i uplati za ove akcionare pri isplati dividendi.Republici Srbiji će na ime dividende iz dobiti za 2018. godinu u budžet biti uplaćeno 1,94 milijardi dinara, a Republika Srbija ostvaruje i prihod na osnovu poreza koji se uplaćuje prilikom isplate dividende akcionarima.

Ovo je sedma godina zaredom da NIS svojim akcionarima na ime dividende isplaćuje 25 odsto neto dobiti koja je u 2018. godini iznosila 26,06 milijardi dinara, navedeno je u saopštenju.

Pravo na isplatu dividende imaju svi akcionari koji su kao vlasnici akcija bili upisani u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti, na Dan akcionara kompanije 17. juna 2019. godine.

Na Dan akcionara, NIS je imao 2.080.822 akcionara.

Ruska kompanija „Gasprom njeft“ je vlasnik 56,15 odsto akcijskog kapitala NIS-a, dok 29,87 odsto akcija poseduje Republika Srbija.
Ostatak pripada gradjanima, zaposlenima, bivšim zaposlenima i drugim manjinskim akcionarima.

Isplata manjinskim akcionarima obavlja se preko Centralnog registra hartija od vrednosti, na račune koje koriste za trgovanje akcijama ili na račune koje su dostavili prilikom prijavljivanja za besplatne akcije.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend