Lokalne vesti

NIS pustio u rad novo postrojenje u Sirakovu

Naftna industrija Srbije pustila u Sirakovu u rad kogeneraciono postrojenje, prvo takve vrste na Balkanu.

Naftna industrija Srbije (NIS) pustila je danas u Sirakovu u rad kogeneraciono postrojenje za proizvodnju električne i toplotne energije iz gasa koje se dobija na toj sabirno-otpremnoj naftnoj stanici.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović istakla je da se primena takve moderne tehnologije, u koju je uloženo 1,2 miliona evra, prvi put koristi na Balkanu i zahvalila NIS-u što ulaže u Srbiju. Ona je naglasila da će to kogeneraciono postrojenje (kombinovana proizvodnja struje i toplotne energije) doprineti povećanju energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine, što je jedan od strateških ciljeva ove vlade i tog ministarstva.

Mihajlović je kazala da je Ministarstvo prethodno pripremilo neophodan okvir za obnovljive izvore energije, što uključuje podsticajne tarife i ugovor o otkupu struje proizvedene iz obnovljivih izvora, što se odnosi i na kogenerativna postrojenja. Ministarka je pozvala i druge investitore da ulažu u kogeneracione objekte u Srbiji, investiraju u nove tehnologije, a da zauzvrat iskoriste prednosti podsticajnih tarifa za proizvodnju struje iz tih postrojenja.

Mihajlović je istakla da je već razgovarala sa nekim italijanskim investitorima, koji su zainteresovani da ulažu u tu vrstu postrojenja u kliničkim centrima u Beogradu i Zrenjaninu. Ovaj projekat u Sirakovu je i ekološki i energetski kvalitetan, rekla je ona i dodala da Vlada Srbije kao manjinski akcionar NIS-a, sa vlasništvom od 29 odsto, od te kompanije očekuje da nastavi da ulaže u energetske i ekološke projekte i da poštuje do sada potpisane ugovore.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko rekao je da je to samo početak investicionog programa vrednog šest milijardi dinara u kogenerativna postrojenja i dodao da će ceo ciklus trajati do kraja 2014. godine. Kako je naveo, na NIS-ovim naftnim poljima do kraja ove godine biće postavljeno osam takvih postrojenja, a ukupno 14 do kraja 2014. godine.

Kravčenko je objasnio da je suština rada te moderne tehnologije povećanje iskorišćenja gasa koji se manjim količinama dobija uz proizvodnju nafte na naftnim poljima u Srbiji, a to će značajno doprineti zaštiti životne sredine.

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić naglasio je značaj te investicije za razvoj te lokalne samouprave jer će, kako je kazao, doprineti ekonomskom razvoju, ali i smanjenju zagađenja životne sredine.

Kapacitet kogeneratora u Sirakovu iznosi 0,85 megavata, a godišnje će proizvoditi 6,12 miliona kilovatčasova električne energije. Toplotna energija koja će se dobijati iz gasa sa te naftne stanice koristiće se za rad infrastrukturnih objekata na bušotini, dok će se struja isporučivati eksternim potrošačima, što će omogućiti NIS-u izlazak na domaće tržište električne energije.

Procenjeno je da će ta nova tehnologija, čiji je izvođač bila jedna češka kompanija, doprineti uštedama u nabavci energenata od 40 odsto.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend