Lokalne vesti

Noćni strujni udar na novčanike

Potrošače koji se greju na struju od februara očekuju velike muke.

Ne samo da će cena električne energije porasti i do 12 odsto od sledećeg meseca, već će i novi tarifni sistem duplo više naplaćivati struju tokom noći.

Tako, one koji pune svoje peći kada je najjeftinije, dočekaće dodatno “usijani” računi. Da se greju na struju neće moći ni socijalno ugroženi potrošači, jer besplatni kilovati mogu da pokriju samo polovinu troškova domaćinstva.

Prosečna četvoročlana porodica, koja mesečno troši oko 4.000 dinara za struju, od februara će plaćati i do 480 dinara više. Oni koji, pak, ovu zimu provode uz TA peći, a danju se dogrevaju, prema proračunima Agencije za energetiku, dobijaju mesečne račune oko 10.000 dinara. Njima će se troškovi “podgrejati” za 1.200 dinara.

“Koliko će tačno struja poskupeti još se ne zna, pošto su u toku pregovori Ministarstva i Agencije za energetiku. Po novom tarifnom sistemu, doći će do promene odnosa cene jeftinije i skuplje električne energije, pa će noćna tarifa, koja je dosad bila četiri puta povoljnija od dnevne, najskuplje, biti sada dva ili dva i po puta jeftinija”, kažu u miniost

Na struju neće moći da se greju ni domaćinstva koja će dobijati i besplatne kilovate. Prosečno domaćinstvo od četiri člana troši 350 kilovat-časova, a oni koji pale TA peći oko 1.500. Od toga što dobiju od države, plaćaće petinu računa.

“Kroz javne nabavke godišnje “nestane” oko 500 miliona evra, a za zaštitu najsiromašnijih građana biće potrebno do 40 miliona evra”,kaže Zorana Mihajlović, ministar energetike.

Iz Pokreta potrošača očekuju da bi novi tarifni sistem trebalo da omogući manje račune onima kojima se na brojčanicima izmeri do 200 kilovat-časova mesečno.

“Po sadašnjoj situaciji, najviše ispaštaju mali potrošači, zbog fiksnih troškova na računima”, smatra Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača.

“Oni koji daju mesečno 700 dinara na struju, od toga potroše svega 200. Oko 120 dinara daju na troškove distribucije, koji su fiksni, a čak do 500 dinara ide na angažovanu snagu. Nadležni su najavili da će se promeniti obračun te angažovane snage. Neće se meriti prema najvišoj mogućoj potrošnji, već za svakog potrošača pojedinačno, prema njegovoj prosečnoj potrošnji”.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend