Lokalne vesti

Nova aplikacija za onkološke pacijente

Nova aplikaciju za mobilne telefone ONKO namenjena je onkološkim pacijentima, članovima njihove porodice i svim zainteresovanim za lečenje malignih bolesti, a zahvaljujući njoj mogu da saznaju nešto više o raku, lečenju kancera i dragocenoj podršci tokom terapije.

Po rečima dr Ane Jovićević, epidemiologa, inače iz Službe za organizaciju Instituta za onkologiju i radiologiju, aplikacija se preuzima na uobičajen način a zapravo je najnoviji korak u velikom poslu započetom 2016. pod pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja, tačnije projektu nazvanom „Znanjem protiv raka“.

– Tada je dogovoreno da mi stručnjaci različitih profila sa onkologije pokušamo da odgovorimo na sva pitanja koja bi zadovoljila potrebe i interesovanje pacijenata, počev od toga kako da se snađu u zgradi Instituta do objašnjenja o bolesti. U saradnji i sa predstavnicima udruženja pacijenata pokušali smo da obradimo teme koje obolele najviše interesuju, odabrali 22 teme i pripremili brošure, pisane lako razumljivim jezikom, praktične bez nekog opšteg teoretisanja, ali u skladu sa onkološkom doktrinom i na način kako se radi u Institutu – objašnjava doktorka Jovićević ističući da su internet i nove tehnologije diktirale promene s obzirom na to da se ljudi sve više informišu posredstvom mobilnog telefona.

– Zato smo pokrenuli ovaj drugi deo projekta i korisne informacije pretočili u aplikaciju. Mogu da ih čitaju i pacijenti, kao i članovi njihove porodice, predstavnici medija pa čak i naše kolege zdravstveni radnici i lekari opšte prakse kojima se tokom onkološkog lečenja obrate pacijenti sa uskostručnim pitanjima. Na aplikaciji postoji odgovor, recimo, na pitanje kojim danom zaseda određeni konzilijum, kako doći do svoje dokumentacije. Prenet je sadržaj brošura sa temama iz prevencije, dijagnostike, zračne terapije, hirurgije, objašnjenja o načinu života pre, tokom i nakon lečenja, primeni alternativnih metoda, psihološkoj podršci – navodi sagovornica Politike.

Tim koji čine dr Ana Jovićević, dr Svetlana Ristić i Vera Mandić koordinirao je pisanje tekstova za brošure i sada aplikaciju u čemu je učestvovalo čak 37 stručnjaka različitih specijalnosti – osim lekara, i defektolozi, psiholozi, biolozi, medicinske sestre i socijalne radnike. Po potrebi korisnika teme će biti menjane i prilagođavane čitaocima, koji mogu da ocene ponuđene sadržaje.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend