Lokalne vesti

Nova arheološka iskopavanja u Smederevskoj tvrđavi

Za jesen 2019. godine planirana su zaštitna arheološka istraživanja sektora Varoške kapije Smederevske tvrđave u organizaciji Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, a u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije i Gradom Smederevom.

Arheološka istraživanja imaju za cilj utvrđivanje stepena očuvanosti temeljne zone nedostajuće kule, dela Varoškog bedema i Varoške kapije koji su srušeni u eksploziji 1941. godine.

Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo je od 2018. godine u procesu izrade dokumentacije neophodne za reviziju Glavnog projekta obnove centralnog dela Varoškog bedema Smederevske tvrđave – sektor Varoške kapije I iz 2007-2009. godine, čija realizacija bi trebalo da bude finansirana sredstvima iz pretpristupnih fondova Evropske unije – IPA fonda Jačanje konkurentnosti kroz inovacije i razvoj turizma.

Finansijska sredstva za arheološka istraživanja obezbedilo je Ministarstvo kulture i informisanja RS Sektor za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend