Lokalne vesti

Nova pravila ponašanja na kupalištu

Budući da na Srebrnom jezeru ne postoji spasilačka služba i da je teško nadgledati veliki broj divljih plaža, opštinske vlasti u Velikom Gradištu pojačale su mere bezbednosti i pozvale kupače da poštuju pravila ponašanja na kupalištu.

Dvojica kupača koja su se u protekle tri nedelje utopila u Srebrnom jezeru stradala su zbog sopstvene neopreznosti. Jedan od njih bio je neplivač i utopio se na divljoj plaži kada je skliznuo s dušeka, dok je drugi bio u alkoholisanom stanju, i nakon skoka u vodu doživeo je srčani udar.

Opština Veliko Gradište pojačala je mere bezbednosti na Srebrnom jezeru, angažovala dežurnu lekarsku ekipu i ogradila prostor za neplivače, a posebna pažnja posvećena je izdavanju pedalina.

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić kaže da su izdali naredbu vlasnicima da pedaline ne mogu iznajmljivati maloletnim osobama, licima bez lične karte ili licima u alkoholisanom stanju, kao i da svako ko iznajmi pedalinu, mora obući prsluk za spasavanje.

Ipak, ovu poslednju odredbu gotovo niko ne poštuje. Ekipa RTS-a nije videla nijednu osobu na pedalini koja je na sebi imala prsluk za spasavanje.

Jedan od vlasnika pedalina kaže da plivači na sopstvenu odgovornost ne uzimaju prsluke, dok je za neplivače on obavezan. Doduše, nije znao da objasni po kojim kriterijumima se određuje ko je plivač a ko neplivač, osim na osnovu izjave korisnika pedolina.

Srebrno jezero nema spasilačku službu. U opštini Veliko Gradište kažu da će ona biti uvedena sledeće godine. Ali i tada će, smatraju, biti teško kontrolisati ponašanje kupača, jer je jezero dugo 14 kilometara a, osim zvanične, ima i veliki broj divljih plaža.

Trenutno, najbezbednije mesto za kupanje na Srebrnom jezeru je akva-park „Silver lejk“, na kome su radnim danima angažovana dvojica spasilaca, a vikendom više.

Opštinske vlasti u Velikom Gradištu pozivaju posetioce Srebrnog jezera da poštuju pravila ponašanja na plaži i vode računa o sopstvenoj bezbednosti, jer je to najbolji način za sprečavanje nezgoda.

Prema poslednjim analizama Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu, voda Srebrnog jezera mikrobiološki je ispravna za kupanje.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend