Lokalne vesti

Nove izmene zakona o zaštiti potrošača, rešenje spora i mimo suda

Novi Zakon o zaštiti potrošača, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, predviđa besplatno vansudsko rešavanja sporova nezadovoljnih kupaca u kojem će trgovci imati obavezu da učestvuju, jer će u suprotnom morati da plate kaznu po prekršajnom nalogu.

Značajna novina je i da više ne postoji gornja granica za vrednost spora koji se može rešavati, dakle bez obzira na cenu proizvoda, potrošač će moći da potraži zaštitu svojih prava.

Pomoćnica ministra trgovine za zaštitu potrošača Višnja Rakić kaže da je u toku izrada nacrta ovog zakona koji će se uskoro naći u javnoj raspravi.

– Rad tela za vansudsko rešavanje sporova finansiraće se iz budžeta i postupak je besplatan za obe strane – objašnjava Rakićeva. – Trgovci imaju obavezu da učestvuju, a ukoliko to ne učine, propisan je prekršajni nalog. Licencirani pravnici sa dvogodišnjim iskustvom u građanskom pravu baviće se ovim sporovima.

Takav način rešavanja problematike, ističe pomoćnica ministra, predstavlja veliko olakšanje za kupca koji ulaskom u ovaj proces nije uskraćen za pokretanje sudskog postupka.

Rakićeva naglašava da nisu tačne ocene o ukidanju prakse kolektivne zaštite koje su nedavno izneli predstavnici potrošačkih organizacija na sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) za poglavlje 28 (Zaštita potrošača i zaštita zdravlja).

– Apsolutno je netačno da izmene zakona predviđaju isključivanje kolektivne zaštite – naglasila je pomoćnica ministra. – Kolektivna zaštita potrošača, u kojoj smo do sada imali značajan uspeh, ostaje i dalje u primeni.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend