Lokalne vesti

Novi lekovi uskoro na pozitivnoj listi

Sastanak Republičke centralne komisije za lekove biće održan u narednih mesec dana, a tada će biti razmatrano i uvođenje novih inovativnih terapija koje će moći da se dobiju o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Prema ranijim najavama, među prioritetima za stavljanje na pozitivnu listu lekova su terapija za obolele od multiple skleroze, psorijaze i melanoma.

Odluku o tome koji će se lekovi naći na listi sa nestrpljenjem čekaju i pacijenti i lekari i farmaceutske kuće.

Bojan Trkulja, predsednik Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA, objašnjava da, kada se naša država uporedi sa zemljama u okruženju, prema podacima iz uporedne studije objavljene 2017. godine, pacijenti u Rumuniji imali su na raspolaganju dva puta više inovativnih lekova od nas, dok je onima u Bugarskoj i Hrvatskoj bilo dostupno između tri i pet puta više najsavremenijih terapija. Ovoliki zaostatak za regionom rezultat je višegodišnje prakse ograničavanja dostupnosti inovativnih lekova, smatra on i dodaje da se taj trend neće promeniti bez sistemskog rešenja ovog problema.

– Inovativni lekovi imaju odlučujući značaj za postizanje najvišeg nivoa javnog zdravlja. Kada se u nekoj terapijskoj oblasti pojavi inovativni lek, zahvaljujući smanjenju obolevanja i smrtnosti, ali i kroz smanjenje nivoa neželjenih efekata, bolju podnošljivost, drugačiji put primene leka i veći kvalitet života pacijenata, omogućava se mnogo efikasnije lečenje u odnosu na do tada poznati zlatni standard. Zbog toga je u svetu inovativnost prepoznata kao ključni doprinos za postizanje boljih rešenja i uvedeni su mehanizmi koji osiguranicima ubrzavaju dostupnost takvih lekova. I u našem zakonodavnom okviru predviđene su slične procedure, doduše u znatno manjem obimu, ali je problem što se ne primenjuju u praksi – naglašava Trkulja.

Naš sagovornik podseća da je, umesto na vrednost koju inovativni lekovi donose kako pacijentima, tako i zdravstvenim sistemima, fokus stavljen na cenu, potpuno zanemarujući brojne farmakoekonomske studije koje su pokazale da investicija u inovativne terapije kroz povećanje efikasnosti lečenja srednje i dugoročno štedi novac zdravstvenim sistemima, ali i društvu u celini.

Danas je nemoguće proceniti u koju je terapijsku oblast najpre potrebno investirati, smatra Trkulja, već je to problem koji se mora rešavati sistemski. U zemljama našeg okruženja formirani su izdvojeni fondovi za terapiju inovativnim lekovima i pronađeni alternativni vidovi finansiranja, što je jedino rešenje koje bismo i mi morali da primenimo ukoliko želimo da zaustavimo zaostajanje.

– Inovativna farmaceutska industrija u našoj zemlji pokazala je spremnost da bude partner u tom procesu i ono što mi možemo da ponudimo jesu najpovoljniji uslovi za isporuku najefikasnijih lekova. RFZO i Ministarstva zdravlja iskazali su otvorenost za dijalog na ovu temu, pa je, budući da se tokom septembra dovršavaju finansijski planovi za narednu godinu, pravi trenutak da se preduzme odlučna akcija kako bismo se vratili u red zemalja čiji osiguranici imaju na raspolaganju najbolje lekove koje medicina u ovom momentu može da ponudi – dodaje Trkulja.

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, neuropshijatar i ministarka u Vladi Srbije, ističe da se u Ministarstvu zdravlja ulažu maksimalni napori da se što više inovativnih lekova stavi na pozitivnu listu, kako bi za naše pacijente postojale različite terapijske opcije.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend