Lokalne vesti

Novi predlog za podsticaj rađanja – za prvo dete između 250.000 i 300.000 dinara

Ministarka za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je za RTS da je ministarstvo predložilo dodatne mere za podsticanje rađanja, među kojima je i mera da se za prvo dete dobije između 250.000 i 300.000 dinara.

Predloženo je i da se za drugo dete pet godina dobija 10.000 mesečno. Jedna od mera je, takođe, da peto dete ima isti status kao četvrto – da svaki mesec do 10. godine ima 18.000 dinara.

Ministarka je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da smatra da će ovi predlozi početi da se primenjuju tokom ove godine.

Kada je reč o podacima za prošlu godinu, Đukić Dejanović je navela da je u 2019. porastao broj novorođenih beba u odnosu na 2018. godinu. Srbija je, kaže, jedina zemlja u regionu u kojoj se to dogodilo.

Navela je i da je porastao broj žena koje rade i rađaju decu i dodala da je sve više žena sa fakultetom i višom školom. Trećerođenih beba je, navodi, za oko 700 više nego u 2018. godini.

„To znači da finansijske i druge mere daju povoljne rezultate. Posebno me raduje da je u jugoistočnoj Srbiji rođeno više beba nego u 2018“, napominje ministarka za demografiju.

Dodaje da je danas poslednji dan da se opštine na javnom pozivu prijave za nepovratna sredstva za pronatalitetnu politiku.

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom donet je prošle godine i on predviđa da roditelji za prvo dete dobiju jednokratno 100.000 dinara, za drugo po 10.000 mesečno dve godine, za treće po 12.000 mesečno deset godina, a za četvrto dete po 18.000 dinara deset godina.

Kako je Boom 93 ranije pisao, pored državne pomoći koju dobijaju porodice, grad Požarevac sredstvima iz svog budžeta pomaže porodicama u kojima se rodi prvo dete, blizanci, trojke i četvorke.

Za prvorođeno dete porodica dobija jednokratnu novčanu pomoć, a takođe ova pomoć sledi i ukoliko dobijete blizance, trojke i četvorke, 40.000 po detetu. Porodice u kojima se rodi drugo ili treće dete po redu od grada ne dobijaju novčanu pomoć.

Takođe, za svako novorođeno dete roditelji od grada dobijaju autosedište kako bi se povećala bezbednost najmlađih u saobraćaju, a ovo je akcija koju je grad pokrenuo pred 2017. godinu.

Pored ovoga grad pomaže porodicama tako što nadoknađuje troškove u iznosu od 50% od cene koštanja boravka u vrtiću za treće i svako naredno dete, kao i za blizance, a za decu sa smetnjama u razvoju u iznosu od 100% cene.

Još jedna mera kojom grad pomaže porodice je i naknada za vantelesnu oplodnju parovima koji ne mogu da prirodnim putem da se ostvare kao roditelji. Parovi mogu najviše dva puta da koriste sredstva iz budžeta grada za ovu namenu. Visina finansijske podrške za vantelesnu oplodnju koja se opredeljuje u budžetu grada Požarevca iznosi ukupno do 250.000 dinara.


Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend