Lokalne vesti

Novina u zdravstvu: Deci senzori za merenje šećera u krvi

Od 1. januara naredne godine deca koja imaju dijabetes i koja su na insulinskoj terapiji dobiće senzore za merenje šećera u krvi.

Gotovo polovina od oko 710.000 obolelih od šećerne bolesti u Srbiji je iz populacije radno sposobnog stanovništva, dok se dijabetes tipa dva sve češće dijagnostikuje kod dece i adolescenata, što je posledica rastuće epidemije gojaznosti, upozorio je, na Svetski dan dijabetesa, ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je rekao da je već doneta odluka da, od 1. januara, deca koja primaju insulinsku terapiju dobiju senzore za merenje šećera u krvi o trošku RFZO, pišu Novosti.

Zbog velike učestalosti i brojnih komplikacija, dijabetes nameće veliki ekonomski teret svim nacionalnim zdravstvenim sistemima i čitavom društvu.

Troškovi zdravstvene zaštite obolelih su dva do tri puta veći u odnosu na osobe koje nemaju dijabetes i iznose 12 odsto svih troškova u zdravstvu.

U Srbiji je šećerna bolest na petom mestu po učestalosti obolevanja, ali i peti uzrok umiranja. Uz širenje mreže savetovališta, pažnja se sada usmerava na unapređenje elektronskog sistema evidencije dijabetesa. Srbija je jedna od samo dve zemlje centralne Evrope koje su uvele obavezan Registar za dijabetes.

“Registar omogućava brz pristup i razmenu informacija i bolju koordinaciju svih pružaoca zdravstvenih usluga” rekao je ministar Lončar.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend