Lokalne vesti

Novo odlaganje početka postupka protiv Marka Miloševića

Početak ponovljenog postupka protiv Marka Miloševića i petorice njegovih prijatelja ponovo je odložen pred Osnovnim sudom u Požarevcu.

Otporaš Nebojša Sokolović koji Miloševića i ostale tuži za nanošenje teških telesnih povreda pre 11 godina u centru Požarevca danas se nije pojavio u sudnici, navodno zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Sudija Gordana Vidojković odložila je početak glavnog pretresa za dve sedmice i naložila Sokolovićevom zastupniku da priloži lekarsku dokumentaciju. Vidojković je upozorila da će ne dolazak na naredno ročište za posledicu imati obustavljanje postupka.

Početak glavnog pretresa odložen je i pre dve sedmice nakon što je pravni zastupnik petorice Miloševićevih saradnika, advokat Danica Spasić zatražila da se pročita Sokolovićev precizirani optužni akt.

Njegov pravni zastupnik, advokat Dušan Cvejić kaže da je to u međuvremenu učinjeno i da se Marko Milošević i ostali terete za nanošenje teških telesnih povreda koje su na Sokolovića ostavile trajne posledice.

„To
je nanošenje teških telesnih povreda, stav drugi, što znači da je priprećena
kazna zatvora od 8 godina i da je period zastarelosti krivičnog dela mnogo
duži. Insistiramo na tome da je bilo određenih posledica koje su trajno mogle
da utiču na njegovo zdravlje i da se radi o povredama koje su ostavile trajne
posledice", kazao je on.

Tužilaštvo u proteklih 10 godina, koliko traje postupak, nije preuzelo gonjenje.

Advokat Cvejić kaže da su spisi predmeta ponovo dostavljeni i da bi Osnovno javno  tužilaštvo trebalo ponovo da se izjasni. On, doduše,  navodi da su spisi dostavljeni po ranijem zahtevu za zaštitu zakonitosti, a ne prema onome što se sada traži, a to je da je tužilašto obavezno da preuzme gonjenje kada sazna da je izvšeno odeđeno krivično delo.

„To
su opšte poznate činjenice da su dva lica teško telesno povređena. Mi 10 godina
nemamo to da tužilaštvo reaguje", istakao je Cvejić.

Podsećamo, ovaj slučaj je vraćen na ponovni postupak rešenjem Apelacionog suda koji je poništio raniju odluku Osnovnog suda u Požarevcu da postupak obustavlja zbog zastarelosti krivičnog dela. U ponovljenom postupku za postupajućeg sudiju ponovo je određena Gordana Vidojković koja ga je vodila poslednjih 10 godina.

Trojica članova Otpora, Nebojša Sokolović, Radojko Luković i Momčilo Veljković fizički napadnuti u centru Požarevca 2. maja 2000. godine. Luković i Sokolović tada su zadobili povrede zbog kojih im je život bio ugrožen. Radojko Luković je pre tri godine poginuo u saobraćajnoj nesreći

Osim Marka Miloševića, okrivljeni su njegovi saradnici Zoran Ivanović Roleks, Bojan Tadić, Milan Bajić i braća Milan i Saša Lazić.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend