Lokalne vesti

NSZ: Smanjena nezapolenost u Braničevskom okrugu

Iako je stopa nezaposlenosti u Srbiji, ali i u Braničevskom okrugu, u ovoj godini značajno smanjena, ona je i dalje visoka, dosta veća od zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEI), navodi se u Biltenu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Prema podacima NSZ na evidenciji nezaposlenih u ovoj službi u junu mesecu 2019. bilo je 6727 lica od kojih 3869 žena, dok je na evidenciju u prethodnih mesec dana bilo prijavljeno novih 437 lica.

U odnosu na isti period 2018. broj nezaposlenih je smanjen za oko 15% kada je na evidenciji bilo skoro 8000 nezaposlenih.

Najviše nezaposlenih u Braničevskom okrugu imaju između 25 i 29 godina i na evidenciji su od 1 do 2 godine.

Na osnovu Kvartalnog monitora, stopa zaposlenosti u Srbiji je iznosila 47,4 odsto u prvom kvartalu 2019. godine, a stopa nezaposlenosti bila je 12,1 odsto.

Zanimljivo je da najnoviji podaci Evropskog statističkog zavoda pokazuju da danas u Srbiji dva posla radi 195.000 ljudi. U poslednjih osam godina taj broj se u našoj zemlji povećao za 80 odsto, što je Srbiju postavilo na gotovo sam vrh liste koja pokazuje trend rasta radnika koji imaju dodatni posao.

Stopa nezaposlenosti na nivou EU28 iznosi 6,8 procenata u 2018. Najniža stopa je u Češkoj i iznosi 2,2 odsto, dok je najveća stopa u zemljama Balkana.

Srbija ima značajno nižu stopu zaposlenosti u odnosu na Estoniju i Češku koje imaju stopu zaposlenosti od 60 procenata. U odnosu na prosek EU28, Srbija ima za 6 procentnih poena nižu stopu zaposlenosti u 2018. 

Osnovni podaci tržišta rada (stopa zaposlenosti i nezaposlenosti) pokazuju da je Srbija još uvek daleko iza zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend