Lokalne vesti

Obe peći „Železare“ u funkciji do kraja leta 2013?

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić rekao je da će novom vlasniku Železare Smederevo biti potrebno šest meseci da stavi u pogon ugašenu visoku peć, ali i dodaje da bi do kraja leta sledeće godine obe visoke peći trebalo da budu u funkciji.

Prema njegovim rečima, država će zadržati udeo u Železari, a vlada insistirati na tome da svi zaposleni koji sada rade, kao i oni koji su do sada radili u Železari, ostanu na radnim mestima.

Ljubić je rekao da je cilj javnog poziva, koje je Ministarstvo finansija i privrede objavilo, da strateški partner Železare Smederevo bude moćna i jaka kompanija.

Na tenderu su podignuti kriterijumi i cilj je da kompanije koja će na njemu učestvovati u 2012. godini imaju prihode od najmanje dve milijarde dolara, odnosno da imovina tih kompanija iznosi najmanje 2,5 milijarde dolara“ istakao je Ljubić.

Prema njegovim rečima, takva kompanija bi morala da uloži u pokretanje proizvodnje visokih peći 1 i 2, kao i da investira u proizvodne pogone kao što su pogoni za proizvodnju limova za auto-industriju.

Ljubić je najavio da bi u kratkom roku mogla da počne da radi visoka peć koja je sada u tihom hodu, a da će biti potrebno do šest meseci da proradi i visoka peć koju je prethodni vlasnik ugasio.

Železara Smederevo je, kako je podsetio, jedini proizvođač čelika u ovom delu Evrope.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend