Lokalne vesti

Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Svečanom akademijom i polaganjem venaca na spomenik Srpskom vojniku obeležen je 11. novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na završetak Velikog rata koji je okončan 11. novembra 1918. godine, potpisivanjem primirja u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, u 11 sati i 11 minuta.

Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

Gradonačelnik Bane Spasović je rekao da mi, kao potomci onih koji su ovaj rat osetili na svojoj koži, učili smo da je ishod rata taj da su se moćne imperije raspale i da su stvorene neke nove države.

„Sve to pratilo je mnogo unesrećenih ljudi i porodica gde je nažalost, naša Srbija prednjačila srazmerno svojoj veličini“, istakao je Spasović.

Nakon akademije, položeni su venci na Spomenik srpskom vojniku.

U Srbiji je ovaj praznik prvi put zvanično obeležen 2012. godine, na osnovu izmena Zakona o državnim i drugim praznicima koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2011. godine.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend