Lokalne vesti

Obeležen jubilej neuropsihijatrijske službe

Dodelom plaketa i zahvalnica bivšim i sadašnjim načelnicima neuropsihijatrijske službe, danas je u Svečanim salonima gradskog zdanja obeležen jubilej – 50 godina rada i postojanja odeljenja psihijatrije u Opštoj bolnici u Požarevcu.

Pre 50 godina, 1965. godine, ustanovljena je bitna funkcionalna i organizaciona jedinica požarevačke bolnice, prva nakon osnivanja Psihijatrijske klinike u Srbiji. Tokom godina pokazalo se da je jedno odeljenje nedovoljno da se sve bolesti leče na jednom mestu, te se odeljenje deli na neorologiju i psihijatriju.

U ovoj službi danas radi 9 lekara specijalista psihijatrije i 14 medicinskih sestara i tehničara.

Dr Srećko Bosić je u obraćanju gostima, bivšim i sadašnjim radnicima ove službe podsetio na „težinu“ obavljanja ovog posla, jer je, kako kaže, najteže lečiti psihički problem ljudi.

Za osnivanje neuropsihijatrijske službe, velika zahvalnost pripisuje se dr Branku Blagojeviću, početkom 60-ih godina prošlog veka. Početak je bio težak sa 35 kreveta u podrumskih prostorijama, da bi 80-ih godina služba preseljena u novu zgradu, gde se deli na neurologiju i psihijatriju, rekao je na današnjoj svečanosti dr Slobodan Petrović, načelnik psihijatrijske službe.

Plaketama je posthumno iskazana zahvalnost nekadašnjim načelnicima psihijatrije – dr Branku Blagojeviću, dr Dušanu Barniću, dr Milisavu Radosavljeviću i Drakčetu Arsiću, višem socijalnom radniku.

Sve više mladih ima psihičkih problema

„Na teritoriji grada Požarevca, od 100% pacijenata koji se leče u psihijatrijskoj službi Opšte bolnice, 15% pacijenata pati od staračke demencije, oko 10% su pacijenti sa psihotičnim problemima – hronični bolesnici, dok ostatak čine neurotični poremećaji, od toga 50% pacijenata pati od anksioznih poremećaja, dok oko 20% čine pacijenti sa somatoformnim poremećajima i sličnim oboljenjima“, kaže za Boom 93 dr Vladan Ivanović, psihijatar.

On dodaje da se službi u kojoj radi najveći broj pacijenata javlja prilikom promena godišnjih doba i izrazitih promena vremenskih prilika. Ono što razočarava jeste činjenica da se sve veći broj mladih žali na psihičke probleme, a kako kaže dr Ivanović, to su mladi starosti do 20 godina. Terapiju, koja se prepisuje za umirenje nervne napetosti, čini grupa lekova – anksiolitika, a najčešće su to Ksalol, Bensedin, Bromazepam i Lorazepam.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend