Lokalne vesti

Obeležen Međunarodni dan autizma

Centar za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju obeležio je danas Međunarodni dan autizma preformansom u centru grada.

Na ovaj način zajedno sa sugrađanima Požarevca, Centar ukazuje na važnost da i osobe sa autizmom budu uključene u aktivnosti lokalne zajednice odnosno našeg društva, kaže rukovodilac Centar za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Jasmina Turudić

U obeležavanju Međunarodnog dan autizma učestvovali su i učenici OŠ Dositej Obradović, Gimnazije i Medicinske škole.

Svetski dan osoba obolelih od autizma uvela je Generalna skupština UN u decembru 2007. godine.

U Srbiji nema precizne evidencije, ali se procenjuje da u zemlji živi oko 2.500 osoba sa tim razvojnim poremećajem u ponašanju. Ukazuje se i na to da dijagnostika, metodi lečenja i rada sa autističnom decom u Srbiji nisu na zavdnom nivou.

Autizam se ispoljava kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumevanju socijalnih situacija i javlja se kod šest od 1.000 osoba. Dijagnoza se najčešće uspostavlja nakon druge godine života, a do tog uzrasta razvoj deteta teče uobičajeno.

Mnoge osobe sa autizmom ne govore ili o sebi govore u trećem licu – imenom, umesto u prvom licu „ja“, često se ne odazivaju na svoje ime i izbegavaju pogled prema ljudima.

Neke osobe sa autizmom ponekad mogu biti uznemirene, i to uglavnom kada su u nepoznatom ili za njih neprijatnom okruženju. Ponašanje autističnih osoba karakteriše i ponavljanje istih pokreta, radnji, reči, interesovanja, težnja ka istovetnosti i otpor prema promenama.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend