Lokalne vesti

Obustava nastave

Sutra će u Požarevcu rad obustaviti sve osnovne i srednje škole izuzev Tehničke škole „Nikola Tesla“ u Kostolcu koja će časove skratiti na 30 minuta, rekao je radiju Boom 93 predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika u Požarevcu Miloš Mijatović.

Mijatović kaže da će jedan broj profesora u pojedinim srednjim školama održavati nastavu, ali da je njima da se dogovore sa direktorima na koji način će to biti organizovano.

Đaci su obavešteni da sutra neće biti nastave, a o daljim koracima odlučivaće se sutra, naveo je Mijatović.

Vlada Srbije i sindikati u oblasti obrazovanja nisu uspeli da postignu dogovor.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je, nakon sastanka sa predstavnicima sindikata, da Vlada nije mogla da prihvati zahteve prosvetara jer bi njihovo ispunjavanje izazvalo rast inflacije i dovelo do makroekonomske nestabilnosti.

Obradović je rekao da je na sastanku, kojem je prisustvovao i premijer Mirko Cvetković, sindikatima ponuđeno da o mogućnostima poboljšanja materijalnog položaja razgovaraju krajem aprila.

Miloš Mijatović kaže da je takva ponuda neprihvatljiva i to ocenjuje kao pokušaj vlade da sebi kupi vreme.

Sindikati nisu hteli da prihvate predlog premijera jer ne veruju vladi. Oni se trude da dobiju na vremenu. Verovatno će biti pritisnuti i od drugih. To je lančani proces. Ljudi su nezadovoljni. Kada otvorite novine ili gledate TV, slušate radio, najavljuju se samo poskupljenja. Treća je godina kako nam plate nisu povećavane.   

Gotovo sve škole u Srbiji će od 28.januara biti u nekom od oblika protesta.

Škole članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i granskog sindikata "Nezavisnost" u petak će potpuno obustaviti rad.

Istovremeno, Sindikat obrazovanja Srbije od petka će početi zakonsku obustavu rada, sa časovima od 30 minuta.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend