Lokalne vesti

Od 1. januara indeksacija penzija po švajcarskoj formuli

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima se od 1. januara 2020. godine uvodi indeksacija penzija po takozvanoj švajcarskoj formuli. "Švajcarski model" praktično znači da će penzije 1,7 miliona penzionera u Srbiji rasti po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je ranije da je to najbolji i najpravedniji model za najstarije sugrađene.

U Evropi skoro sve zemlje imaju formule za usklađivanje penzija, a najviše njih koristi kombinaciju rasta cena i rasta zarada.

Izmenama Zakona o PIO omogućeno je da vanbračni partner može da nasleđuje porodičnu penziju, pod uslovom da je najamnje tri godine proveo u vanbračnoj zajednici ili da par ima zajedničko dete.

Zakonom se uređuje i status osoba koje rade na teritoriji Srbije za stranog poslodavca koji nema registrovano preduzetništvo ili predstavništvo u Srbiji.

Takođe su utvrđene novine koje se odnose na policijske službenike, koji se izjednačavaju s profesionalnim vojnim licima u slučaju nastanka invalidnosti, jer im se ostavlja mogućnost da obavljaju druge poslove koji nisu policijski.

Za 2021. odlaže se prelazak na nov sistem plataSkupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o platama zaposlenih u državnim službama kojim se za 2021. godinu odlaže prelazak na nov sistem određivanja plata uz uvođenje platnih razreda.

Кako je u raspravi rekao ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić, izmenama se redefinišu rokovi od kojih počinje primena sistemskog i posebnih zakona o platama u pojedinačnim delovima javnog sektora.

Ružić je naveo da je u predstojećem periodu potrebno da se sprovedu dodatne finansijske analize prelaska na nov sistem plata i da se poslodavcima i zaposlenima ostavi odgovarajući vremenski period za pripremu za implementaciju novih rešenja.

On je objasnio da se zbog složenosti procesa mora ostaviti odgovarajući vremenski period, kako bi se omogućilo da reforma sistema plata postigne finansijski održiv efekat počev od 1.januara 2021.godine.

Ružić je podsetio da platni razredi postoje od 1. januara 2007. godine, kada je usvojen Zakon o platama državnih službenika i nameštenika.
Podsetio je da platni razredi znače da se plate povećavaju zaposlenima na bazi kvaliteta njihovog rada, čak i u slučaju da se ne povećava osnovica na osnovu koje se obračunava plata.

„Naše opredeljenje je da se kroz reformu sistema plata, omogući primena platnih razreda za celokupan javni sektor. Predlažemo da se početak reforme odloži za još jednu godinu, imajući u vidu kompleksnost ovog procesa”, rekao je Ružić.

On je istakao da se reforma odnosi na preko 400.000 zaposlenih u raznim ustanovama, državnim organima, javnim agencijama…
Кako je objasnio, specifičnosti svakog dela javnog sektora moraju da se analiziraju i uvaže kroz sistem plata, dodataka i drugih prava.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend