Lokalne vesti

Od 1. januara povećanje takse za RTS

Od 1. januara 2020. godine taksa za javne medijske servis RTS i RTV poskupće sa 220 na 255 dinara.

Ovo je predviđeno u Vladinom zakonu o izmeni zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis koji je danas ušao u skupštinsku proceduru.

Kako piše Nova ekonomija, taksa će se i dalje naplaćivati preko računa za električnu energiju, jer se na taj način obezbeđuje visok stepen naplate.

Taksa za RTV i RTS poslednji put je poskupela krajem 2018. godine i tada je rečeno da će u naredne dve godine, umesto dotadašnjih 150, ona biti 220 dinara.
 
Odlukom Vlade iz 2016. godine, odlučeno je da se RTS i RTV finansiraju većinskim delom iz državne kase, a da taksa iznosi 150 dinara. Ta privremena odluka trebalo je da važi do 31. decembra 2018. godine, pa da se ponovo vrati finansiranje javnih servisa isključivo putem taksi. 
 
Prema ranijoj računici RTS, oko 46 odsto prihoda u kasi javnog servisa potiče iz pretplate, oko 28 odsto je iz budžeta, a 26 odsto su sopstveni prihodi, uglavnom od marketinških usluga.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend