Lokalne vesti

Od Nove godine manje tarife za javne izvršitelje

Novi tarifnik za javne izvršitelje je završen u Ministarstvu pravde i primenjivaće se na postupke pokrenute posle 1. januara naredne godine, preneo je list "Politika". Kako saznaje "Politika", Ministarstvo pravde je nastojalo da spreči da troškovi naplate malih dugova prerastu visinu glavnice.

„Politika“ je prenela da je drastično smanjen broj odluka koje će javni izvršitelj moći da tarifira, ali je smanjen i broj radnji koje će naplaćivati.

Kako saznaje „Politika“, javni izvršitelj više neće moći da naplaćuje pribavljanje onih podataka koji su dostupni elektronskim putem.

Takođe, od 1. marta naredne godine stupiće na snagu i odredbe o elektronskoj aukciji nepokretnosti i pokretnih stvari, a izvršitelj neće imati pravo da naplati kao svoju uslugu održavanje elektronske prodaje. 

Novim tarifnikom predviđeno je da ako dužnik plati dug u roku od osam dana od prijema rešenja o izvršenju, naknada izvršitelju se umanjuje za 60 odsto.

Ako se dužnik dobrovoljno iseli u roku od 30 dana, javni izvršitelj nema pravo na naknadu za uspešno sprovedeno izvršenje, prenela je „Politika“.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend