Lokalne vesti

Od utorka snimanje brzine na autoputu

"Putevi Srbije" na deonici Beograd - Niš postavili su video-nadzor koji će se koristiti od 15. oktobra.

Tokom prošle godine čak 6.154 vozača nisu platila putarinu na koridorima. Šteta zbog izbegavanja „drumarine“ i uništavanja zaštitne ograde je procenjena na oko 500.000 evra, pišu Novosti.

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ postavilo je 56 kamera duž auto-puta Beograd – Niš, koje bi od 15. oktobra, osim snimanja brzine kretanja automobila, trebalo da „skeniraju“ i bahate šofere koji na razne načine pokušavaju da saobraćajnice prvog reda koriste besplatno.

Od Beograda do Požarevca vozače će snimati kamere sa 5 pozicija

Prvi portal sa kamerama biće postavljen na naplatnoj stanici Beograd (kod Vrčina), zatim na 10. kilometru kod izlaza za Mali Požarevac, nakon sedam kilometara vozače će snimati kamere kod Umčara, Vodnja i peti portal će biti postavljen kod izlaza za Smederevo.

Udaljenost kamera će biti različita, pa će tako neke biti postavljene na udaljenosti od 6 kilometara, dok će na pojedinim deonicama između kamera biti i po 32 kilometara.

Najčešći modeli za beg koje koriste je nepropisna vožnja iza automobila koji je uredno platio putarinu i beg kroz „divlje izlaze“ razgrađivanjem zaštitne elastične ograde. Vozači teretnih vozila zamenom magnetnih kartica sa kolegama skraćuju pređene relacije i na taj način manje plaćaju putarinu. Jedan od modela prevare je i zaobilaženje naplatnih stanica vožnjom u suprotnom smeru ili polukružnim okretanjem na auto-putu u otvorenom sistemu naplate putarine.

Među onima koji beže je najviše vozača putničkih vozila. Zloupotrebom zamene kartice i begom na divljim izlazima najviše se služe vozači teretnjaka i šlep službi, samim tim što je putarina za njih skuplja, pa je i „ušteda“ veća.

U okviru Sektora za naplatu putarine, formirano je Odeljenje za nadzor čiji je zadatak da spreči sve vidove zloupotreba, zaposlenih i učesnika u saobraćaju. Služba terenske kontrole u svom sastavu ima mobilnu ekipu, koja u pojasu naplate putarine registruje zloupotrebe. Nakon utvrđivanja prekršaja, Odeljenje za nadzor naplate putarine podnosi MUP Srbije prijave sa relevantnim dokazima, po kojima nadležni organi kasnije postupaju.

Zloupotrebe registruju i inkasanti na samoj naplatnoj stanici, kada vozači pobegnu, najčešće nepropisnom vožnjom iza vozila koje je uredno platilo putarinu.

Prošle godine je auto-puteve besplatno koristilo 6.154, dok je od januara do avgusta ove godine, zabeleženo 4.344 „odbeglih“ sa naplatnih stanica. U prvih osam meseci ove godine gotovo je dupliran broj zloupotreba zamenom magnetnih kartica. Lane je ova nepravilnost utvrđena kod 72 učesnika u saobraćaju i to 272 puta, a za prvih osam meseci ove godine otkrivena su 93 šofera koji su kartice zloupotrebili čak 527 puta. Kroz divlje izlaze je lane „odbeglo“ 18 učesnika u saobraćaju, dok su vožnjom u suprotnom smeru plaćanje putarine izbegle dve osobe. U prvih osam meseci ove godine, kroz divlje izlaze izašlo je 40 vozila.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend