Lokalne vesti

Odlaganje platnih razreda se nastavlja

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je obelodanio da ni ove godine neće biti donet zakon o platama u javnom sektoru, niti će biti uvedeni platni razredi, a to se redovno dešava već pet godina, piše Danas.

Ni najpedantniji evidentičari ne bi mogli sa sigurnošću da kažu koliko je puta to najavljeno, pa potom odloženo, za mesec, dva, godinu ili dve. Ovoga puta za 2021. godinu.

Pre Ružića, još dve ministarke u tom resoru, Кori Udovički a potom i Ana Brnabić, najavljivale su to i odlagale.

Za početak, nije moglo da se izbroji koliko ljudi radi u javnom sektoru – čitava godina bila je potrebna za to, prvo se pominjalo da ih je više od 700.000, pa je u jednom trenutku bilo 420.000 a potom se računica zaustavila na 500.000.

U prvom naletu nije bilo jasno da li će razvrstavanje obuhvatiti i javna preduzeća i akcionarska društva u vlasništvu države, ali se ubrzo od toga odustalo, pa je zvanično prihvaćeno da se reforma zarada odnosi samo na neprofitni deo javnih službi.

Onda je ponovo zapelo jer nije bilo precizirano da li će reformom u isplati zarada biti obuhvaćene i razne državne agencije, regulatorna tela, instituti, zavodi i slični „pomoćni“ delovi državne uprave.

Do danas nije baš u javnosti jasno ko će sve biti obuhvaćen reformom državne uprave i platnim razredima.

Brnabić je u vreme dok je bila resorni ministar, rekla da su u „poslednjih pet meseci završene sve funkcionalne analize ministarstava, urađene su i horizontalne i vertikalne analize 94 institucije, i sada se radi na akcionim planovima za internu reorganizaciju u okviru zdravstva, socijale i prosvete“.

Кrajem prošle godine obećano da će ove godine sve to biti završeno da bi primena počela u januaru 2020. Pa opet nije. Uz neizbežno „opet“, krajem ove godine zakoni su odloženi za narednu a primena za 2021. Samo nije bilo baš najjasnije zbog čega je uopšte dat novi rok, ukazuje Danas.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend