Lokalne vesti

Održane Sportske igre mladih u Petrovcu na Mlavi

Karavan radosti i prijateljstva u organizaciji Sportskih igara mladih nastavio je svoj put po gradovima Srbije. Posle Požarevca, na red je došao i Petrovac na Mlavi. Više od 2.000 mališana okupilo se ispred sportske hale u Petrovcu na Mlavi da po prvi put vidi i oseti čaroliju Igara.

Odatle su u dugačkoj povorci predvođeni Ivanom Jovanović, predsednicom SIM Srbije, i Duškom Nedinićem, predsednikom opštine Petrovac na Mlavi, prošetali do Centralnog gradskog trga, gde je pred velikim brojem građana održana ceremonija svečanog otvaranja igara.

Prisutnima se na ceremoniji otvaranja obratio predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić.

„Draga deco, poštovani nastavnici, profesori, roditelji i sugrađani, Najsrećniji smo i najponosniji kada naša opština ima čast da bude domaćin manifestaciji čiji je osnovni cilj promocija zdravog načina života i prijateljstva, kroz sport, igru i zabavu. Mislim da ćete se svi složiti sa mnom kada kažem, da nema lepšeg osećaja nego kada je grad pun dece, kada se čuju smeh i šala i kada su nam deca zdrava i srećna. Na kraju krajeva, sve što radimo, radimo za dobrobit dece i njihove sreće. Zato, veliku zahvalnost dugujemo svim ljudima koji su već godinama posvećeni ovom projektu, a pre svega, predsednici Ivani Jovanović, koja je u poslednjih godinu dana od igara napravila svojevrsan brend, i zahvaljujući čijoj energiji i viziji, deca širom Srbije imaju priliku da se osete kao njihovi idoli koji se takmiče u mnogobrojnim disciplinama, ali pre svega, da se druže, uče fer pleju, timskom radu i stiču nova prijateljstva.Petrovac na Mlavi, zajedno sa Sportskim savezom ulaže maksimalne napore da poboljša uslove i kapacitete za bavljenje sportom, naročito kod najmlađih. Veliko mi je zadovoljstvo što, kako vreme prolazi, dobijamo i nove kategorije sporta u kojima imamo takmičare i to je znak da smo na dobrom pravcu kada je reč o sportskoj saradnji i generalno, vaspitanju mladih. Uvek koristimo priliku da sa ponosom istaknemo kako je naša opština, opština kvalitetnih sportista, sa jako dobrim uspesima, a takođe i sportskih manifestacija. Petrovac na Mlavi poznat je ne samo u Srbiji, već i van granica države po Memorijalnoj trci Dragutin Tomašević, koja ima učesnike iz raznih krajeva sveta, a koja se održava u čast prvog srpskog olimpijca-maratonca, učesnika Olimpijskih igara u Stokholmu 1912. godine., rođenog u selu Bistrica, nadomak Petrovca na Mlavi. Pored ove trke, veoma se ponosimo i turnirom u malom fudbalu, koji spada među najbolje i najmasovnije turnire u malom fudbalom.

Iskoristiću priliku da podsetim na jednu važnu stvar kada su u pitanju dečija takmičenja,a to je da često zaboravljamo na razliku između hobija i amaterskog sporta sa jedne strane i profesionalnog sporta sa druge. Takmičenje je dobro, jer decu polako uvodi u svet i način života koji ih očekuje kada odrastu. Međutim, do trenutka kada bude bilo neophodno da se samostalno bore i takmiče, nalazi se dug period u kome treba dosta toga da nauče ali između ostalog i da budu bezbrižni i da odrastaju sa što manje pritiska. To se često u sportskim takmičenjima zaboravlja, pa umesto da akcenat bude na timskom radu, zabavi, sportskom duhu, prihvatanju pobede i poraza dostojanstveno, poštovanju autoriteta, sportske utakmice često znaju biti frustrirajuće kako za decu, tako i roditelje. Javlja se neka vrsta pritiska na decu i nezdrave atmosfere, nesportskog navijanja i prepirke, ruganja, neretko i vređanja.

Zato, zajedno sa nastavnicima i profesorima, trenerima i decom, moramo raditi na sportskoj edukaciji, na stvaranju generacija koje će voditi zdrav i odgovoran život i postati dobri ljudi. Zato svesrdno podržavamo ideju Sportskih igara mladih, jer sa sobom nosi prvenstveno duh druženja i pozitivne energije, a zatim i takmičenja. Sport treba biti svima dostupan, on ne stvara granice, već povezuje svu decu uz ljubav prema određenoj sportskoj disciplini, a Sportske igre mladih upravo su otvorene za sve, i za one koji žele da stvaraju karijeru u sportu, ili da se njime rekreativno bave. Mi smo tu da ovakve manifestacije podržimo, ali i da im pomognemo da se razvijaju. U to ime, još jednom vas sve pozdravljam i želim vam da se lepo provedete i zabavite danas u Petrovcu.“

Na otvaranju priređen je pravi spektakl. Pored Duška Nedinića i Ivane Jovanović otvaranju su prisustvovali Goran Ristić, zamenik predsednika opštine, Milanče Aćimović, predsednik Skupštine opštine, Dejan Marković, predsednik Sportskog saveza, Dejan Milošević, generalni sekretar Sportskog saveza opštine Petrovac na Mlavi, i Zorica Mijatović, sportski direktor SIM.

Talentovana rukometašica Lea Katić izazvala je oduševljenje svih prisutnih kada se sa bakljom prijateljstva probijala do trga. Usledilo je paljenje plamena, a erupciju radosti kod svih prisutnih izazvala je eksplozija šarenih konfeta koje se letele prepunim Trgom.

Igre pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije u Petrovcu su održane u devet sportova. Za sjajnu organizaciju pobrinuo se veliki broj ljudi SIM iz celog regiona kao i partneri iz Sportskog saveza opštine Petrovca na Mlavi.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend