Lokalne vesti

Oko 50 miliona dinara za puteve i vodosnabdevanje

U opštini Veliko Gradište u toku su radovi na izgradnji infrastrukture. U izgradnji su šetna staza i nekoliko ulica, kao i izgradnja cevovoda.

Radovi na šetnoj stazi izvode se u dužini od 1.735 metara, od ulaska u grad do Autobuske stanice, a planirano je i produženje za 1.500 metara kako bi se centar grada spojio sa naseljem Beli Bagrem. Dužina asfaltiranih ulica iznosi oko 1.600 metara, a vrednost ukupnih investicija je oko 20 miliona dinara.

U toku su i radovi na izgradnji potisnog cevovoda “Majur“ prema Požeženu, u dužini od 1.100 metara, što će zadovoljiti potrebe snabdevanja grada za 40%. Vrednost ove investicije je 9,4 miliona dinara.

Na samom vodoizvorištu Jelak-Smonice, povezivanjem bunara 4 i 5 na novo postrojenje, povećaće se kapacitet za 35 l/s, odnosno 75-80 l/s ukupno. U ovoj fazi izvršiće se i programiranje opreme za hlorisanje i automatski rad vodoizvorišta.

U naselju Beli Bagrem obavljaju se radovi na glavnoj kanalizacionoj liniji “Južni tok“, vrednosti 14,5 miliona dinara, a realizaciju je pomogla Direkcija za vode Ministarstva poljoprivrede. Do sada su  izrađene crpna stanica i cevovod, a završetak prve faze očekuje se 15. decembra.

Najvažniju investiciju u opštini predstavlja izgradnja vodoizvorišta u naselju Ostrovo, čijim završetkom će biti rešen problem vodosnabdevanja za sva naselja u okolini. Ovaj projekat se realizuje iz sredstava IPA fondova, odnosno Austrijske razvojne agencije – ADA i vredan je 4,5 miliona evra.

Do sada su iskopana dva od ukupno tri bunara dok su u toku radovi na postrojenju za preradu vode i potisni cevovod ispod Srebrnog jezera, što je obuhvaćeno obaveznim fazama projekta. Planirana je izrada komparativne studije koja će definisati povezivanje novog postrojenja i mreže sa postojećom mrežom te da se, u okviru projekta, umesto vodotornja izradi magistralni potisni cevovod od autokampa do Konglavice čime bi se završila i druga etapa generalnog projekta kako bi voda bila dostupna i naseljima u njenom podnožju koja nisu priključena na vodovodnu mrežu.

Završetak prve faze projekta planira se u roku od godinu i po dana nakon čega se drugom fazom predviđa snabdevanje pijaćom vodom svih naselja pored jezera i izgradnja kanalizacije, dok će se u trećoj fazi vodovodna mreža proširiti do svih naselja.

U selu Kurjače u toku je uređenje terena za male sportove, u izgradnji put Kurjače – Kličevac dok se u selu Sirakovo, uz pomoć NIS-a i Republičke direkcije za puteve, asfaltira 500 metara puta.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend