Lokalne vesti

Oktobar, Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

Oktobar se, kao Međunarodni mesec borbe protiv karcinoma dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost karcinoma dojke i podigla svest o značaju zdravih oblika ponašanja u prevenciji karcinoma dojke, kao i značaju ranog otkrivanja i mogućnostima pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od ove maligne bolesti.

Karcinom dojke smatra se vodećim uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje oko 1.670.000 žena sa karcinomom dojke, a oko 522.000 žena umre od ove bolesti. Prema podacima Kancelarije za skrining Instituta za javno zdravlje Srbije, u našoj zemlji svake godine od karcinoma dojke oboli oko 4600 žena, dok 1600 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću.

Prema podacima epidemiologa iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac, broj obolelih od raka dojke je u porastu.

Skrining je preventivni pregled naizgled zdravih osoba, među kojima se mogu otkriti rane faze bolesti.

Akcenat treba staviti na primarnu zaštitu gde spadaju vođenje računa o gojaznosti, pušenju, alkoholu, fizička aktivnost, kao I zdrava ishrana sa što manje aditiva. Sekundarna prevencija je organizovan skrining koji se sprovodi u populaciji od 50 do 69 godina starosti na svake dve godine.

Od januara 2016. godine otpočeo je organizivani skrining raka dojke za žene starosti od 50 do 69 godina čiji ukupan broj na teritoriji Požarevca i Кostolca iznosi 11 256 žena. Mamografije se rade u Domu zdravlja i u bolnici, ali je problem u nedostatku osoblja, jer radiolozi ne rade samo mamografije već i sva ostala snimanja.

Odziv žena na skrining je oko 20% od ukupnog broja pozvanih, dok se uspešnim skriningom smatra odziv od 75%. Pojava težih nalaza carcinoma dojke bi se smanjila za 40% ukoliko bi odziv pozvanih pacijenata bio 100%.

Kako ističu ginekolozi karcinom dojke je ranije bio bolest starije populacije, međutim ovo se godinama promenilo pa postoji trend povećanja novo obolelih u populaciji koja nije obuhvaćena skriningom. On je na prvom mestu po broju obolelih od svih carcinoma koji se javljaju kod žena. Što veća motivacija kod žena da dođu na preglede može povećati šanse da se karcinom ranije otkrije I samim tim što bolje izleči, a ohrabrujuća činjenica je da ukoliko se karcinom dojke otkrije na vreme u preko 90 odsto slučajeva lečenje ima dobru prognozu.

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend