Lokalne vesti

Osnovci će na ekskurzijama obilaziti znamenitosti Srbije

Prema novom pravilniku o ekskurzijama učenici osnovnih škola će tokom skolovanja obilaziti regije u Srbiji i upoznavati se sa njihovim znamenitostima i prirodnim lepotama. Kada je reć o ekskurzijama u inostranstvu one će biti moguće samo za maturante.

Ovo je za Boom 93 potvrdio i Goran Seger, predsednik školskog aktiva osnovnih škola u Požarevcu, koji je rekao da će se škole pridržavati ovog pravilnika kada se budu organizovale ekskurzije za učenike osnovnih škola.

Novi pravilnik o ekskurzijama je objavljen u aprilu ove godine, a stupio na snagu osam dana od objavljivanja.

„Preporuke iz novog pravilnika koji je stupio na snagu biće usvojene na sednici do 15. septembra, tako da će se primenjivati od školske 2019/2020 godine“, istakao je Seger.

Srbija će, što se tiče plana ekskurzija od 2020. godine, biti podeljena na osam regija koje će osnovci proputovati za osam godina. Oni neće morati da obilaze regiju u kojoj žive, već ostale. Ovih osam regija obuhvataju: Vojvodinu (Srem, Banat I Bačka), zapadnu Srbiju sa Tarom, jugozapadnu Srbiju (Zlatibor, Zlatar, Uvac), centralnu srbiju (Šumadija I Pomoravlje), južnu Srbiju (Niš I Vranje), istočnu Srbiju sa Đerdapom, Beograd sa okolinom I Ibarsko-kopaonički kraj.

Takođe od sledeće godine samo će srednjoškolci u trećoj godini ako je završna, odnosno u četvrtoj moći da idu na matursku ekskurziju u inostranstvo.

Izbor turističke agencije preko koje će škole izvoditi ekskurziju i nastavu u prirodi ubuduće će morati da se organizuje preko javne nabavke, predviđeno je novim pravilnicima o đačkim putovanjima koji su upravo stupili na snagu, a primenjivaće se od naredne školske godine. 

Pravilnicima je propisano da postupak javnih nabavki sprovodi komisija škole koju obrazuje direktor. U komisiji su najmanje tri člana, od kojih je bar jedan predstavnik saveta roditelja razreda i najmanje jedan nastavnik koji će putovati sa đacima. 

Osnovci će obilaziti:

Vojvodina: Palić, Obedska bara, Zasavica, Dvorac Dunđerski, Petrovaradin, Sremski Karlovci, Rezervat Gornje podunavlje, fruškogorski manastiri. 

Zapadna Srbija: Nacionalni park Tara, selo i jezero Zaovine, Tršić, Cer, Drina, Perućac. 

Jugozapadna Srbija: Zlatibor, Sirogojno, Zlatar, Uvac, Mokra gora, Kremna, Šarganska osmica, Drvengrad, Ledena pećina. 

Centralna Srbija (Šumadija i Pomoravlje): Orašac, Oplenac, pećina Risovača, moravski manastiri, Kruševac. 

Južna Srbija: Arheološki park Medijana, Ćele-kula, Suva planina, Cerjanska pećina, Sićevačka klisura, Markovo Kale, Vražji kamen, Đavolja varoš. 

Istočna Srbija: Srebrno jezero, Đerdapska klisura, Golubačka tvrđava, Trajanova tabla, Rajkova pećina, Resavska pećina, Lepenski vir, Rosomočki lonci, Rajačke pimnice, Kanjon Temštice, Romulijana, Viminacijum.

Beograd s okolinom: Avala – Avalski toranj, Kalemegdan, beogradski muzeji, Hram Svetog Save, Skadarlija, Zoološki vrt, Nautičko selo, Lisine, Smederevska tvrđava, Deliblatska peščara. 

Ibarsko-kopaonički kraj: Kanjon reke Ibar, Maglič grad, jezero Gazivode i najveća olovna brana u Evropi, Kopaonik – Pančićev vrh – Semeteško jezero, Jošanička Banja.

 

 

 

 

 

 

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend