Lokalne vesti

Oštriji uslovi za rad domovima za stare

Novi pravilnik koji bi trebalo da se uskoro usvoji vodiće više računa o bezbednosti korisnika staračkih domova. Nisu retki ilegalni domovi, ali njihov broj se poslednjih godina smanjuje. Cene smeštaja variraju od 200 do 400 evra za samostalne osobe, dok je za posebnu negu potrebno izdvojiti i više od 500 evra.

Domovi za stare poslednjih godina postali su unosan posao, način da se dobro zaradi, često ne vodeći računa čak i o elementarnim stvarima.

Prilikom odabira doma, potrebno je podrobno se raspitati o uslovima smeštaja, pribavljenim dozvolama, ali i iskustvima drugih korisnika.

 Nisu retke ustanove ovog tipa koje rade u nehumanim uslovima, bez ikakvih standarda o hrani, bezbednosti, lekarskoj pomoći i, na kraju, bez neophodnih papira nadležnog Ministarstva.

Prošle godine jedan dom je dobio privremenu zabranu rada, dok su dva ilegalna dobila rešenje o zabrani, kažu u inspekciji socijalne zaštite Ministarstva rada. Najviše domova za smeštaj odraslih i starih zabranjeno je tokom 2010. kada je izdato čak 25 rešenja.

Cenu smeštaja u privatnom domu određuje sam vlasnik, a u državnim nadležno Ministarstvo, ali ona nije ista za sve kategorije starih osoba.

Kako saznajemo u privatnom domu „Homoljski raj“ koji je u Požarevcu otvoren krajem 2011.godine, cena mesečnog boravka je od 400 evra pa naviše.

U državnom Domu za stare i penzionere u Smederevu cene su od 23.000 do preko 30.000 dinara u zavisnosti od toga koliko je neko sposoban da samostalno učestvuje u svakodnevnom životu.  Potrebno je obezbediti i mesečni „džeparac“ od 3.240 dinara koji se koristi ukoliko korisnik ima posebne želje i dnevne potrebe.  

Visina prosečne penzije u Srbiji tokom 2012. godine bila je 22.917 dinara, tako da za većinu penzionera primanja koja ostvaruju ne pokrivaju osnovne troškove mesečnog boravka u domovima.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend